Retró ízek a mindennapokban

Régen minden jobb volt?

Nehéz lemondani a jól megszokott világunk elemeiről, legyen szó emberekről, tárgyakról,  dallamokról, ízekről, illatokról, de igazából bármiről, amit valaha is szerettünk. Bezzeg régen! Bezzeg a régi szép időkben! A nosztalgia a mindennapjaink része, de akadnak olyan idővándorok is, akik már évtizedek óta kitartanak, illetve visszatértek, hogy kísértsék az újabb generációkat is.

Menza menü

Akik voltak olyan szerencsések, hogy a kilencvenes évekkel bezárólag látták meg a napvilágot hazánkban, egészen biztosan találkoztak az általános iskolai menza olyan gasztro különlegességeivel, amikkel az alábbiakban is foglalkozunk. Ezek az ételek azok, amiknek az ízvilága szinte beleégett az egyes ízlelőbimbókba, ezzel is befolyásolva azok tulajdonosainak gusztusát a következő évtizedekre. A túlcukrozott teával leöblített margarinos kenyér csak gyenge felvezetése a betűtésztás paradicsomlevesnek, ami komolyan meghatározta generációk elképzeléseit az ebédről. Tökfőzeléket csakis pörkölttel, a köménymagos tojáslevest pedig legalább egy lekváros grízes tésztával illik fogyasztani. Desszertnek a menzán csokiöntetes piskóta, a nagyinál pedig kókusztekercs dukált. A baráti beszélgetések alapjául is szolgáló menü minden borzalma ellenére népszerű ma is, hiszen ugye tudjuk: azok a régi szép idők!

Édes pillanatok

Ma is van rá esélyünk, hogy belekóstolhassunk azokba az édességekbe, amik a néhány évtizeddel ezelőtt gyerekeskedők fogzománcait tették próbára. A franciadrazsé, a Duna kavics ma éppúgy nem kímélik a tejfogakat, ahogy a kilencvenes években. Vannak viszont olyan retró termékek is, amik javukra változtak. 50 év után új életre kelt a Bambi, aminek a neve a régi, de a tartalma már valami egészen más. A Bambi ma már egy prémium üdítőnek számít, ami 100 százalékig természetes összetevőket tartalmaz – bezzeg az ősök –, a Bambi Herby Gingerben a friss forrásvíz ínycsiklandó gyömbérrel és borókával egy különleges elegyet képez, és bár kétségtelenül megvan a maga bája az egykori narancsos ízvilágnak is, azért talán nem okoz nagy bánatot, ha a retró élmény megkapva, nem valami ihatatlant kell fogyasztanunk.