Megjelentek a rendeletek a kötelező oltásról és a maszkhordásról is, íme a részletek

Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentett be, egy sor dolgot a maszkviseléssel és az oltásokkal kapcsolatban, erről itt írtunk bővebben. Tegnap késő este hivatalosan is megjelentek a Magyar Közlönyben az erről szóló rendeletek is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Gulyás: A cégek kötelezhetik oltásra a dolgozókat, novembertől maszk kell a tömegközlekedésnél

A romló járványhelyzet miatt szerdán a kormány védelmi intézkedésekről döntött, amiket Gulyás Gergely jelentett be a csütörtöki kormányinfón.

Maszkviselés a közösségi közlekedési járműveken:

  • A hat évnél fiatalabbak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élők és az autisták kivételével a tömegközlekedési eszközökön mindenkinek kötelező az orrát és a száját is elfedő maszkot viselnie.
  • A pályaudvarok, állomások és megállóhelyek utasok előtt megnyitott részein is maszkot kell viselni. A járművezetőknek a zárt vezetőfülkében azonban nem kell maszkot viselniük.
  • A maszkot nem viselő embereket pótdíjjal büntethetik. Ha nem vesznek fel maszkot, le kell őket szállítani, valamint rendőrt kell hívni, mert ez szabálysértésnek számít.

A munkahelyeken előírható oltás:

  • A munkáltató a védőoltás felvételét a munkavégzés feltételeként állapíthatja meg, erről elektronikus úton (e-mail) vagy papír alapon tájékoztatnia kell a dolgozót.
  • A munkáltató határozza meg a védőoltásra szabott határidőt, ami egydózisú oltóanyagnál az adott oltás, kétdózisúnál az első adag esetén legalább 45 nap. A második dózist azt az oltóorvos által meghatározott időpontban kell megkapni.
  • Ha valaki nem kapta meg az oltást a határidőn belül, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságra küldheti. Amennyiben ennek elrendelésétől számítva eltelt egy év, és továbbra sem igazolja az oltottságát, vagy nem mutat be orvosi igazolást, akkor a munkaviszonyát felmentéssel vagy felmondással azonnali hatállyal megszüntethetik.
  • Ha valaki megkapja a védőoltást a fizetés nélküli szabadsága alatt egy éven belül, akkor a munkáltató azonnal meg kell, hogy szüntesse ezt.

Állami és önkormányzati intézményeknél:

  • Az állami intézmények dolgozói közül 2021. december 15-ig kell megkapnia az egydózisú oltást vagy a kétdózisú oltóanyag első adagját annak, aki a munkavégzése során ügyfelekkel rendszeresen találkozik. Egyéb esetben 2022. január 31. a határidő.
  • A munkáltató dönt arról, ki hova esik, legkésőbb november 15-ig elektronikusan vagy papír alapon tájékoztatnia kell az alkalmazottat erről, illetve a lehetséges jogi következményekről, amennyiben nem veszi fel az oltást. Mentesülnek az oltás alól, akiknek egészségügyi okokból nem javasolt, és erről igazolást mutatnak be.
  • Aki ennek nem tesz eleget, felszólítják, hogy 15 napon belül oltassa be magát. Amennyiben ezt nem teszi meg, fizetés nélküli szabadságra küldik.
  • Ha egy éven belül sem kapja meg az oltást, akkor azonnali hatállyal elbocsáthatják. Viszont amint időközben beoltják, a munkáltatónak haladéktalanul meg kell szüntetnie a fizetés nélküli szabadságot. A rendeletben foglaltak végrehajtását a kormány által kijelölt szerv ellenőrzi.
  • A rendvédelmi szerveknél, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatnál dolgozók vagy tartós külszolgálaton lévők esetében az illetékes miniszterek eltérő határidőket állapíthatnak meg.
  • Az önkormányzati fenntartású intézmények esetében a fenntartó önkormányzat szerinti település vagy kerület polgármestere, fővárosi fenntartású intézményeknél a főpolgármester dönt arról, hogy alkalmazza-e a rendeletben foglaltakat. Az oltás határideje ebben az esetben is legalább 45 nap.

A rendeletek november 1-jén lépnek hatályba.