Pécsett is a „Nemesi-taktikát” veti be a Fidesz: egy elvileg független jelölt mögé állnak be

A Szabad Pécs írt arról, hogy saját, nem hivatalos információik szerint már a nyáron eldőlt: Kővári János lesz 2022-ben a kormánypártok egyik pécsi országgyűlési képviselő-jelöltje Baranya 1-es választókerületében, azaz ő csaphat össze az ellenzék közös jelöltjével, Mellár Tamás országgyűlési képviselővel.

Kővári János ügye hasonlít Nemesi Pál történetéhez, amikor egy elviekben független, de erősen fideszes körökben mozgó és hasonló jellegű kampányt folytató személy mögé áll be a kormánypárt. Itt is az állhat fenn, hogy nem a véletlennek köszönhető, ahogyan aktivizálta magát Kővári, aki pár hónapja a volt Mandulás-kemping ügyével foglalkozott. Ezzel önmagában, egyáltalán nem volt baj, de az alkalmazott módszereket már igencsak lehet vitatni – írja a független pécsi lap.

Mint azt említik, egyrészt arra játszott rá, hogy az egykori, magántulajdonú Mandulás-kempinget össze lehessen téveszteni a városi kézben lévő, kedvelt és rendben tartott Mandulás-parkkal és játszótérrel, ezzel némileg a városra terelve a témát. Másrészt amikor már az ügyben a pécsi momentumosok is aktivizálódtak, Kővári próbált a lehető leghamarabb beszállni. A lap szerint azért, hogy ő lehessen „a témagazda”.

A Szabad Pécs arra hívja fel a figyelmet, hogy a Mandulással kapcsolatban egy állítólagos biológust is megszólaltattak, ami teljesen rendben van, ha szakmailag ért hozzá. Azonban azt nem említették meg, hogy ő egy, akkor még csak “kis-Fidesz”-tag, ma már a pécsi Fidelitas elnöki posztját is betöltő fiatal – szögezték le.

A lap felidézi azt is, hogy Kővári ősszel egy, a Pécs Pride ellen irányuló nyilatkozatot tett, miszerint a rendőrség erősen túbiztosította a Pécs Pride-ot, mintegy a szervezők nyakába varrva azt. Eközben sosem említette a rendőrséget, vagy a „neonáci, szélsőjobboldali” ellentüntetőket, akik miatt a rendőröket ki kellett vezényelni. Később, konkrét kérdésre azt mondta, hogy ő igenis beszélt a szélsőjobboldaliakról is.

A Szabad Pécs korábban is sejtette információk alapján, hogy Kővári lesz a független jelölt, azonban ezt akkor lehetett igazán látni, amikor Szijjártó Péter egy pécsi gyáravatáson vett részt, ahol pártpolitikai célokra is felhasználva Kővári Jánosnak osztottak ki szerepet. Most viszont már a Bama és a Pécs Aktuál utáni legismertebb fideszes portál, a Pécsi Újság is arról írt, hogy információik szerint Kővári János lesz a fideszes jelölt, és hamarosan be is jelenthetik.