Az idei karácsony akár 30 százalékkal is drágább lehet a tavalyinál

Drága lehet az idei karácsony, mindez sok tényező miatt alakul így. A devizaárfolyamok is magasak, gyártási kapacitáshiány és logisztikai problémák is nehezítik a történetet, de alapvetően a koronavírus bolygatta fel a világgazdaságot.

A Népszavának nyilatkozott Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója, aki elmondta, magasabb árak mellett is nagyobb lesz a vásárlási kedv a tavalyihoz képest, így végül több pénz lesz elköltve. A globális chiphiány ugyanis nem csak az autóiparnak gond; a szórakoztatóelektronika területén is megérzik. A véges készletek miatt a gyártóknak mérlegelniük kell, hogyan használják fel azokat: inkább a drágább szórakoztatóelektronikai, irodai termékekbe építik be, mert ezeken nagyobb a hasznuk – mondta a tanácsadó.

Az olcsóbb termékekre általában nagyobb a kereslet, de ezzel csökken a kínálat, így megemelkednek az árak. Idehaza ráadásul még a forint/euró árfolyam miatt is várható áremelkedés.

A telefonokért, laptopokért így 20–30 százalékkal többet kell fizetni az idei karácsonyi szezonban, mint tavaly.

Leárazások sem várhatóak, még a novembertől induló Black Friday-akciók során sem: a kereskedők ugyanis csak az elegendő készlettel rendelkező termékekre mernek akciót hirdetni. Érdemesebb lehet várni a későbbi időszakot, ugyanis előfordulhat, hogy a késve megérkező árucikkekre az ünnepek után hirdetnek meg akciókat a kereskedők.

A GKI Digital felmérése szerint eközben a szórakoztató elektronika ismét visszakerült a legnépszerűbb kategóriába, mert a tavalyi ünnepi szezon helyett  a digitális oktatás és a home office miatt az emberek többsége már év közben bevásárolt laptopokból és mobiltelefonokból. A második legnépszerűbb kategóriát jelentik a ruházati termékek, a játékok pedig a tavalyi ötödikről a harmadik helyre jöttek fel. Az elemzés szerint üres polcokra nem kell számítani, de a rugalmasabb pénztárcájú vevők járhatnak jól.

Az idei ajándékok beszerzését ezért most nem jó ötlet az utolsó pillanatra hagyni – hívta fel a figyelmet Madar Norbert. Hangsúlyozta: a kereskedők ugyanakkor el szeretnék kerülni a vásárlási pánikot, ezért egész novemberben folyamatosan lesznek Black Friday-akciók. A vásárlói kedv eközben érezhetően jóval erőteljesebb, mint tavaly, és összességében az idei ünnepi szezonban várhatóan többet fognak költekezni. Ennek részben a drágulás az oka, de maguk a vevők is többel terveznek – mondta a Népszavának.

Az idén a vásárlók 15 százalékkal többet, fejenként 60 ezer forintot szánnak ajándékokra, és ebből kettővel több, azaz hét embert szeretnének megajándékozni. A magyar lakosság félelemérzete elmúlt, tavalyhoz képest jóval többen tervezik az ünnepi bevásárlást a hagyományos boltokban, az ünneplést pedig szélesebb körben – foglalta össze a helyzetet Madar. Szerinte a nyugdíjprémium illetve a családi szja-visszatérítés a pénztárcákat is nagyobbra nyitja.