Tűzgömböt vettek videóra Pécs és Budapest környékén, állítólag Szegeden is látható volt

Az Időkép.hu oldalon több városból fotókat, videókat is közzétettek a tűzgömbről. A Pécs-Kertvárosi webkamerájuk el is kapta a jelenséget, de még a Szentendrén üzemelő kamerán is látszódott. Facebook bejegyzésük hozzászólásai alapján olvasók százai látták az eseményt. Mivel a naplementét követően nem sötétedett be teljesen, ezért viszonylag kevés felvétel született az amúgy látványos jelenségről.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium is közölte a Facebook-oldalán, hogy szerdán kora este tűzgömb húzott el Magyarország felett. Mint írták, a tűzgömböt Budapestről délnyugat felé lehetett látni. Több szeizmológiai mérőállomás is rögzítette a bolida (tűzgömb) felrobbanásának jeleit, az obszervatórium Facebook-oldalán a Vértes-hegységben levő csókakői állomás által rögzített jelről egy képet is megosztott.

A különösen fényes meteorokat tűzgömbnek nevezik. Ezek általában olyan kőzetek, melyek nagy sebességgel száguldanak át a világűrön. A Föld légkörébe lépve ellenállásba ütköznek és lefékeződnek, az így keletkező hő és forróság miatt válik láthatóvá a jelenség az éjszakai égbolton.

Frissítés (22:38): Olvasónk, Zoltán jelezte, hogy ő is látott tűzgömböt ma este Szegeden. „Láttam ilyen tűzgömböt úgy 18:25 körül a makkosházi OMW kút »felett« a McDonalds irányába, de »el is égett« egyből. Csodás volt!” – írta.