Egy tanulmány kimutatta, hogy több közmunkás több Fidesz-szavazót jelent

A Telex egy, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának (KRTK) kutatócsoportjának tanulmányát szemlézte, amely arról szól, hogyan függ össze a közmunka és a Fidesz támogatottsága.

A megállapítás arról szól, hogy nem hálájuk jeléül szavaznak a Fideszre, mert annyira szeretnék a közmunkát, hanem csupán féltik az egzisztenciájukat. Mostanság több kutatás is készült a témában, amelyek kimutatták: sok esetben pont erre használják, mivel egyébként nem hatékony és még drága is. A településeken már-már feudális viszonyok uralkodnak, főként más munkalehetőség hiányában, ekkor ugyanis a polgármester zsarolási pozíciója is erős.

Jelen tanulmány az országgyűlési választások eredményeit és a közmunkára vonatkozó statisztikákat vetette össze. Az eredmény: a közmunka növeli Fidesz országgyűlési és önkormányzati választásokon elért eredményeit, vagyis a közmunka miatt többen szavaznak a kormánypártra.

Minél több a közmunka egy településen, annál többen szavaznak rájuk.

Arra is keresték a számszerűsíthető választ, hogy mégis mekkora a tényleges hatása a dolognak. Visszafogottabb becsléseik szerint a 2014-es parlamenti választásokon 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de a valós hatás még ennél is nagyobb lehetett. Ami még visszás, az az, hogy tulajdonképpen az önkormányzatok döntik el, ki kaphatja meg az állást. Azt viszont a kormány dönti el, hogy a települések hány közmunkást vehetnek fel, ergo tudják jutalmazni, vagy büntetni az adott polgármestert a választási eredményektől függően.

A Telex cikke azt írja, az amerikai Yale Egyetem kutatója, Isabela Mares 2019-es kutatásában 93 véletlenszerűen kiválasztott Baranya, Heves és Borsod megyei falu lakosságát vizsgálta, 5-7 százalékuk számolt be arról, hogy korrupt módon próbálták megszerezni szavazatukat a 2014-es parlamenti választásokon, ami nagyjából a dél-amerikai viszonyoknak felel meg. A klientúraépítést a szociális juttatások visszavágása is segíti, hiszen így a közmunkásoknak végképp nem marad semmi kapaszkodó.

A konklúzió tehát az, hogy nem hálájuk jeléül szavaznak a Fideszre, mert annyira szeretnék a közmunkát, hanem csupán féltik az egzisztenciájukat.