Vattay Gábor négyezer kórházban ápolttal és napi hatvan halottal számol

„Akár áprilisig is elhúzódhat a járvány, amely során akár folyamatosan négyezer körüli kórházban ápolttal és napi hatvan halottal is lehet számolni” – írja Vattay Gábor járványelemző prognózisa, amelyet a Népszava szemlézett.

Az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője szerint a járványgörbe egy tüske lesz, azaz gyors felfutást követően mérsékelt visszaesés. Szerinte erre a magyarázat az oltatlanok és a már régen oltottak, akik időközben elveszítették a védettségüket, növekvő számban vannak jelen. Amennyire egyszerre kapták az emberek az oltásokat, olyan nagy számban kezdik szinte egyidejűleg elveszíteni a hatását, ha nem adatják be a harmadikat: „mintha mindig újabb és újabb köteg száraz fa táplálná a járvány tüzét”.

Emiatt tavaszig is elhúzódhat a járvány, Vattay szerint a megoldás egy erőteljes harmadik oltáskampány lenne.

A szakember elmondta, itthon hallgatnak  a kórházakban lévő oltottak és oltatlanok számáról. Úgy véli, a világon mindenütt hasonlóak az arányok. Ennek oka, hogy

az ötödik hónap után az oltottak már csak négyszer védettebbek az oltatlanokhoz képest.

Mint ismertette, az idősebb népességben sokkal több az oltott mint az oltatlan, azaz ha az idősebbek között 80 százalék oltott és 20 százalék oltatlan, akkor a 80 százalék negyede ugyanannyi lesz, mint maga a 20 százalék, így aztán a kórházban fele-fele arányban lesznek oltattak és oltatlanok – fejtette ki.

Vattay Gábor továbbra is a harmadik oltást ajánlja, szerinte a második után legkésőbb 5-6 hónappal kérük, mert erősen csökkenti a súlyos tünetek esélyét. Emellett maszkviselésre kér mindenkit, amely egybecseng egy korábbi, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvosi Kamara által kiadott javaslattal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Az MTA az oltás és a maszk mellett, az áltudományos nézetek ellen szólalt fel

A járvány negyedik hullámának jelentkezéséig a szakemberek és a döntéshozók erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült gyorsan elérni a hazai lakosság 60%-os átoltottságát. Ez az arány azonban nem elegendő a további nagyszámú megbetegedés és jelentős halálozás megakadályozására.