Holnaptól ismét benzináremelés, nem is kicsit

Szerdán a benzin és a gázolaj átlagára is tovább emelkedik. A 95-ös átlagára bruttó 5 forinttal kerül majd többe a hét közepén, a gázolaj esetében az emelkedés mértéke bruttó 7 forint – írja a Holtankoljak.hu. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 496 Ft/liter
  • Gázolaj: 512 Ft/liter 

Mint írták, a múlt héten már kisebb ütemű volt az olaj árának emelkedése. A Brent olaj hordókénti ára 1%-ot emelkedett, és mostanra 85 dollár alatti szinten (84,84 USD) állt meg. A Goldman Sachs előrejelzése szerint az olajár emelkedése nem átmeneti: tartósan magasak lehetenek a következő években.

A piac rekordmagasságokba emelkedhet jövőre és 2023-ban, ami akár a 100 dolláros árat is meghozhatja. Idén további erősödésre lehet számítani, a Brent olaj ára akár a 90 dolláros szintet is elérheti, ami a hazai üzemanyagárakat is tovább fogja emelni.

A forint múlt héten nem gyengült különöebben a dollárral szemben, sőt, minimális erősödést mutatott, bár az árfolyam pont most lőtt ki 311 forint fölé, így ha ez tartósabb marad, a drágulásba is besegíthet.