Visszavonták ma a vendéglátást megbénító rendeletet

A Telex írt arról, hogy szeptember elseje óta él az a rendelet, aminek értelmében a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. Az új szabály itt olvasható, ennek értelmében kizárólag szakképesítéssel lehetne megsütni például a krumplit, kidíszíteni a tortát, elkészíteni a fagyit vagy bepanírozni a húst; erről nagyon sokan nem is tudtak.

„Mi is értelmezzük, nem akarjuk elhinni, hogy ilyen létezhet” – mondta egy vendéglátós a Telexnek. A megszólaltatottak szerint lehetetlen betrtani a szakma 90 százalékának, még a nagyobb szereplők számára is kivitelezhetetlen. Egyikük szerint egy ilyen szabályozás még a koronavírus előtti időkben is merész lépés lett volna, a munkaerőhiány miatt így is alig van munkavállaló: „bármilyen embert alig találunk, nemhogy szakképzettet” – mondta.

Hétfőn késő délután az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte a lappal, hogy kezdeményezik a képesítési követelmények rendeletének módosítását. „Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése. A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot”.

Kedden késő este aztán meg is jelent a módosítás a Magyar Közlönyben. Eszerint cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot, valamint meleg és hideg ételeket, italokat „nem önálló tevékenységként” szakképesítés nélkül is lehet készíteni. Egyáltalán nem vonatkozik a képesítési előírás „a forgalmazás helyén előállított grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal, lángos-, palacsintafélék, meleg és hideg szendvicsfélék, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok” készítésére és kiszolgálására.

Az új rendelet már szerdától, azaz mától érvényes, ezen kívül minden, más területekre is vonatkozó és újonnan elrendelt szakképesítési előírásnak is csak 2023 végéig kell megfelelni. A szabályozást eddig, sok esetben tudtukon kívül megszegőket valószínűleg nem szankcionálják.