Tárgyaltak volna a pedagógusok a kormánnyal, de az odaküldött államtitkárnak nem voltak jogkörei

Megtörtént a pedagógusok első sztrájktárgyalása. A két szakszervezet, a PSZ és a PDSZ emailben értesült Kisfaludy László helyettes államtitkártól, hogy a sztrájktárgyalásra a kormány egyedül Kisfaludy László helyettes államtitkárt jelölte ki a kormány képviseletére. Az előző sztrájktárgyalások során nem egy fő, pláne nem helyettes államtitkár volt kijelölve a szakszervezetek szerint.

A bemutatkozásnál történt az első meglepetés: Kisfaludy megbízólevelén világosan az szerepelt, hogy a helyettes államtitkár a PDSZ-szel folytathat tárgyalásokat, míg a PSZ lemaradt a megbízásról. Ez természetesen egy komoly probléma, hiszen a PDSZ szakszervezeti partnerével közös sztrájkbizottságban tárgyalna – írták. Mint kiderült továbbá, Kisfaludy megbízása kimondottan nem sokat ért: a helyettes államtitkár álláspontja az volt, hogy neki nem szükséges döntéshozatali jogosultsággal rendelkeznie,

„hiszen amúgy sem ennél az asztalnál kell dönteni”.

Ezt a kijelentést a szakszervezetek nem tudták elfogadni: ha nincs felhatalmazása a megállapodásra, akkor mit is csinálnának ott. Míg a sztrájkbizottsági egyeztetés a helyettes államtitkár szerint egyfajta üzengetés lenne, addig a szaksuervezetek szerint azért folyik a sztrájktörvény alapján sztrájkbizottsági egyeztetés, hogy annál az asztalnál szülessenek meg a döntések. Mint mondták, olyan féllel kívánnak tárgyalni, akinek van mozgástere, tárgyalhat és meg is állapodhat. Ezen a ponton Kisfaludy László helyettes államtitkár kijelentette: amíg a legitimációs kérdések nyitva állnak, addig nem tudják folytatni a tárgyalásokat, nem is térne rá a tartalmi kérdések ismertetésére. Ennek érdekében újabb megbízólevelet írattat majd magának.

Igen fura, hogy a kormány az oktatást ezen a szinten árazza be, és egy óvodás trükkel próbálja elhárítani a kérdést – fogalmaztak a szakszervezetek. Megjegyezték, a korábbi egyeztetések úgy zajlottak, hogy a kormánymegbízottak időről-időre szünetet kértek, telefonon egyeztettek, majd visszatértek az asztalhoz, folytatandó az ülést. Kisfaludy próbálta ezt formai kérdésnek beállítani, a szakszervezeti oldal viszont komoly tartalmi kérdésnek tartja, hogy nem rendelkezik megállapodási joggal az, akivel szemben ülnek.

Azaz most arra várunk, hogy a kormány elintézze azt a legitimációs problémát, amit maga idézett elő.

A kormányoldalnak az volt a kérése, hogy a szervezetek szedjék össze számukra azokat az érintett szakágazatokat, akiket a sztrájkbizottságban eldöntöttek érinteni fognak. Ez egy furcsa kérdés, hiszen az EMMI-nek tisztában kellene lennie azzal, hogy a közalkalmazotti törvény nemcsak a közoktatásra terjed ki még akkor sem, ha folyamatosan vezetik ki e törvény hatálya alól az egyes foglalkozási csoportokat – zárták beszámolójukat.