Rekord: kedden közel 100 ezren szavaztak az előválasztáson

A kétszereplőssé vált miniszterelnök-jelölti versengés feltüzelte az ellenzéki szavazókat és kedden megdőlt a részvételi rekord Magyarország első országos előválasztásán – írják.

A nap pontos adatai az alábbiak szerint alakultak:

  • Sátorban megjelent: 77 432 fő.
  • Interneten keresztül adta le szavazatát: 19 348 fő.

Összesen tehát 96.780 polgár voksolt kedden arra, ogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022-es országgyűlési választások közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltje. Ez az eddigi legmagasabb hétköznapi részvételi szám, valamint az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében. Az összesített részvétel három nap után 260 173 fő.

A második forduló izgalmai sok új szavazót mozgósítottak. Az összes eddigi résztvevő nagyjából negyede, 67 300-an új szavazók, akik az első fordulóban nem, csak a másodikban vettek részt. Az új szavazók adatait digitálisan is rögzíteni kell a szavazási tableteken. Akik már az első fordulóban is szavaztak azoknak – az igazolványos azonosítást követően – elegendő csak az értéknyilatkozat kitöltése és aláírása a részvételhez.

Ma este az RTL Klubon folytatódik a miniszterelnök-jelölti vitasorozat. Az ország legnagyobb kereskedelmi televíziója 18:30-tól közvetíti a közel másfél órás vitát. A moderátor Rábai Balázs lesz. Az első fordulós vitát 670 ezren követték hagyományos televíziós közvetítés keretében és közel 50 ezren online.