Közel 85 ezren szavaztak hétfőn az előválasztáson, ez ismét rekordközeli

Az októberi, csepergős őszi időben ismét rekordközeli számban szavaztak Magyarország első országos előválasztásán. Egyedül szeptember 25-én járultak ennél többen személyes vagy online szavazópontokhoz – írja a hivatalos előválasztási Facebook-oldal.

A nap pontos adatai az alábbiak szerint alakultak:

  • Sátorban megjelent: 68 284 fő.
  • Interneten keresztül adta le szavazatát: 16 497 fő.

Összesen tehát 84.781 polgár voksolt hétfőn arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022-es országgyűlési választások közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltje. Ez az eddigi legmagasabb hétköznapi részvételi szám az országos előválasztáson. Az összesített részvétel két nap után 163 393 fő.

A magas számokból is látható, hogy az előválasztáson a szavazás fennakadások nélkül folyik országszerte. Bár az előválasztási háttérrendszert naponta érik terheléses támadások, az aHang és a pártok informatikusainak hála a szavazási rendszer továbbra is stabilan, üzembiztosan működik. A szavazást lebonyolítók az első fordulónál is komolyabb figyelmet fordítanak arra, hogy a választást szabályosan bonyolítsák le a személyes szavazópontokon is – mondták.

Ha az Országos Előválasztási Iroda az aHang által biztosított közel valósidejű hitelesítési adatokban anomáliát észlel, akkor azonnal felveszi a kapcsolatot a szavazópontot üzemeltetőkkel, hogy tájékozódjon és adott esetben beavatkozzon a szavaztatás folyamatába. A második fordulóban az ország összes szavazópontján minden szavazásra jogosult személy érvényesen tud szavazni. A megnövekedett operátori kapacitásoknak hála, jelentősen lerövidült a videós azonosítás várakozási ideje is.