A második fordulóban már 78 ezer szavazó volt az első napon

78 ezren szavaztak az előválasztás második fordulójának első napján – írja az előválasztás

Annak ellenére, hogy kevesebb helyen lehet a második fordulóban szavazni, az első napon is rekordközeli számban keresték fel az előválasztási szavazópontokat a választópolgárok.

Összesen tehát 78 612 ember voksolt vasárnap, ebből

  • 63 223-an átorban, míg
  • 15 389-en interneten keresztül.

Mint ismeretes, az előválasztás második fordulója az eredetileg tervezettnél hat nappal később kezdődött el és hét napon át tart. A választók október 16-án, szombatig szavazhatnak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekre az ország több száz szavazópontján, illetve online. Mivel a második fordulóban csak miniszterelnök-jelöltet választanak az ellenzéki polgárok, ezért az OEVB eltörölte a választókerületi illetékességet, vagyis az ország bármely szavazópontján lehet érvényesen szavazni.

Mint ismeretes, a három jelölt helyett kettőre, azaz Márki-Zay Péterre, az MMM, és Dobrev Klárára, a DK jelöltjére lehet, mivel Karácsony Gergely végül visszalépett. A hideg idő és a rövidebb szavazási időszak miatt kevesebb szavazópont fog üzemelni a második fordulóban, azonban az online választási rendszer megnövelt kapacitásokkal várja mindazokat, akik személyesen nem tudnak a választójogukkal élni.