A gázolaj szerdától átlépi a lélektani 500 forintos határt

A gázolaj átlagára a szerdai üzemanyagár emelést követően átlépi az 500 forintos lélektani határt – írja a Holtankoljak.hu.

A hét közepén tovább emeli a MOL a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát is, a 95-ös benzin ára bruttó 6 forintot fog emelkedni, a gázolaj átlagára pedig bruttó 8 forinttal kerül majd többe. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak a hazai töltőállomásokon: 

  • 95-ös benzin: 488 Ft/liter
  • Gázolaj: 501 Ft/liter 

Mint írják, az elmúlt 1 hónap nem szólt másról, csak az üzemanyagárak emelkedéséről. Nemcsak itthon, de nemzetközi viszonylatban is emelkedő tendenciát figyelhetünk meg: egy hónap alatt a Brent típusú olaj ára 12%-ot emelkedett, mostanra már a 83 dolláros árszinten mozog. Sajnos a forint nem tudja magát tartani a dollárral szemben, egy hónap alatt 5%-ot gyengült az árfolyam, már 310 forint körül kell fizetnünk 1 dollárért.

Mivel az OPEC-országok úgy döntöttek, hogy nem emelnek a kitermelt olaj mennyiségén (annak ellenére, hogy a gazdaságok élénkülésével a kereslet nő), az olaj ára folyamatosan emelkedik, ezen a héten már a 83 dolláros szintet is átlépte. Így sajnos itthon is arra számíthatunk, hogy még tovább emelkedhetnek a hazai üzemanyagárak, vészesen közelítünk az 500 forintos átlagárak felé a benzin esetében is.