Orbán: jön a 80 ezres nyugdíjprémium, valamint számos szakmában 20 százalékos béremelés

A magyar gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet, ezért lehetőség nyílik sok olyan lépésre, amelyre eddig nem lehetett gondolni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Kifejtette: nyolcvanezer forintos nyugdíjprémiumot adnak, és a családok visszakapják a 2021-ben befizetett adót. Bejelentette egyúttal, hogy 2022. január 1-jétől megemelik „az ápolónők bérét 21 százalékkal, a bölcsődei dolgozókét hússzal, a szociális világban dolgozókét húsz százalékkal, és a kultúrában dolgozókét is” húsz százalékkal. A kormányfő szerint egymillió fiatalt érint majd, hogy nem kell szja-t fizetnie. Azért is küzdenek, hogy a 13. havi nyugdíj egészét visszaadhassák. Ennek a feltételei most még nincsenek meg, de ha a következő hónapokban mindenki jól teszi a dolgát az országban, akkor lehetővé válik – fogalmazott.

Szerinte azonban van egy határ, amit nem lehet átlépni; „hitelből nem lehet” bért emelni, „ezért nem tudunk egyszerre mindenki bérét megemelni”, például a pedagógusokét. Bár Orbán lenne a legboldogabb, ha mindenkinek emelhetnének – mondta. Tárgyalni fognak a pedagógusokkal, akik „most úgy látom, épp sztrájkra készülődnek”, hogy megkapják azt, ami jár nekik.

Orbán a műsorban arról számolt be, hogy ő is felveszi a koronavírus elleni harmadik védőoltást; jövő héten adatja be magának a vakcinát. Mindenkinek azt tanácsolta, hogy vegye fel a harmadik oltást. Közölte: a Covid-19 még fiatal vírus, így senki nem tud semmi biztosat, de már a többedik variáns tombol, és várhatóan lesznek újabbak is. Amit azonban minden orvos biztosan mond, hogy az oltás működik, és a harmadik jobb, ha van, mint ha nincs. Az őszi időjárás miatt is gyorsabban terjed most a kórokozó – tette hozzá.