Hivatalos: bejelentette visszalépését Karácsony Gergely a budapesti Kossuth téren

Bejelentette, hogy visszalép az ellenzéki előválasztás második fordulójától Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A Márki-Zay Péterrel közös sajtótájékoztató 10 órára volt meghirdetve eredetileg, de végül 11 órára tették át. Az élő közvetítést ide kattintva lehet (vissza)nézni.

Karácsony Gergely kezdte a beszédeket. A csütörtök esti hírek alapján bejelentette, hogy némi mérlegelés után a kampányt befejezi, és az ő támogató pártokat arra kéri, hogy Márki-Zay Pétert támogassák. Azt mondta, könnyű volt neki a döntés, mert nem a hatalom számára a legfontosabb. Karácsony azt mondta, „arra a belátásra jutottam tegnap nagyjából olyan 11 óra körül, hogy ha ezt nem lépem meg, akkor Orbán Viktor marad.”

Én hiszek abban, hogy Márki-Zay Péter tudja egyesíteni az ellenzéket.

A főpolgármester arra kér „minden magyar állampolgárt, minden eddig őt támogató pártot, valamint a Jóistent is, hogy segítsék Márki-Zay Pétert abban, hogy igazi államférfivá váljon a következő hetekben.”

„Karácsony Gergely ma bebizonyította, hogy számára a haza érdeke mindennél fontosabb” – reagált erre Márki-Zay Péter, amint ő került a mikrofonhoz. Egyben cáfolta, hogy az elmúlt egy hét hatalomtechnikai játszma lett volna, Karácsony visszalépésével pedig ismét bizonyította neki, hogy igazi államférfi, akinek nemes céljai vannak.

Márki-Zay ismét elmondta; szerinte Gyurcsány Ferenc és Dobrev maga is tudja, hogy utóbbinak nincs esélye: „Orbán Viktor a mai naptól kezdve csakis abban reménykedhet, hogy Dobrev Klára megnyeri az előválasztás második fordulóját.” Az alvás nélkül töltött utóbbi 7 napról elmondta, „egy, a Fidesznek lenyelhetetlen, kiköphetetlen jelölttel le fogjuk váltani Orbánt.”

Márki-Zay Botka Lászlót is megemlítette, aki azt javasolta neki még eleinte az ellenzék felépítése kapcsán, hogy Karácsony jöjjön le Hódmezővásárhelyre találkozóra. Azonban ő aggódott a fotózásnál, mert két, majd' kétméteres ember között lenni nem kellemes – jegyezte meg viccesen.