Karácsony: külön indulunk

Külön indul az ellenzéli előválasztás második fordulójában Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter – legalábbis ezt jelentette be esti Facebook-posztjában előbbi politikus.

„Elmondtam pénteken, elmondtam szombaton, vasárnap, hétfőn, kedden és szerda este is Márki-Zay Péternek: Magyarország újraegyesítésének programjához, a szociális és zöld fordulathoz hívok szövetségeseket. Hatalomtechnikai alkudozások, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások nem számítanak akkor, amikor Magyarország jövője a tét” – írta Budapest főpolgármestere.

Folytatván kifejtetette, hogy ő soha nem kérte, „Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában. A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Döntését természetesen tiszteletben tartom. Ennek nyomán külön indulunk a második fordulóban, de mindketten elkötelezettek vagyunk az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett.”

Márki-Zay és Karácsony az első forduló után kezdett tárgyalni arról, melyikük lépjen vissza a másik javára, hogy ezzel elkerüljenek egy esetleges Orbán–Dobrev csatát, amelyet szerintük utóbbinak nincs esélye megnyerni. Miután nem tudtak kiegyezni, úgy tűnik, hogy három név lesz az október 16-án kezdődő második forduló szavazólapjain.