Díszes tejeskávék

Épp úgy, ahogy más italok esetén, a kávénál is igaz az, hogy a megfelelő tálalással még vonzóbbá tehetjük őket, és a fogyasztásuk is egészen más élménnyé válhat. Míg egy presszókávé esetén maximum a csészével variálhatunk, addig a tejes kávéitalok esetén jelentősen nagyobb mozgásterünk van - lássuk, hogy milyen megoldásokkal dobhatjuk fel kedvenc, élénkítő italunkat!

A legegyszerűbb megoldást a különféle sablonok jelentik, amelyeket a csésze fölé tartva szinte bármilyen mintát készíthetünk a tej-, vagy a tejhabréteg tetejére. Ehhez a legtöbb esetben kakaót vagy fahéjat használnak, de az ital függvényében akár más fűszer is alkalmazható. Ilyen sablonból többféle is kapható - készülnek műanyagból, fémből és szilikonból is - ráadásul nem kell a kifejezetten kávékhoz készültekre korlátozódnunk, hiszen egy tortadíszítő sablon sormintájának egy részlete is nagyon esztétikus megoldás lehet. Emellett mindig megvan a lehetőség, hogy a saját fantáziánkra és kézügyességünkre hagyatkozzunk, és papírból készítsünk teljesen egyedi minták létrehozására alkalmas sablont.

Ha sablon helyett magával a tejhabbal szeretnénk alkotni, akkor már alaposabb felkészülésre van szükség, hiszen az ilyen minták közül még az egyszerűbbek is nagyon sok gyakorlást igényelnek - de ha elképzeljük a családunk és a barátaink arcát, ahogy ilyen kávékat készítünk nekik, akkor biztos megéri a befektetett idő. Ha pedig igazán elszántak vagyunk, akkor számos latte art tanfolyamból is választhatunk, de az online videómegosztók is remek lehetőséget kínálnak azoknak, akik inkább saját otthonuk kényelmében, az internetről próbálkoznának a tanulással.

Amire a latte art elkészítésére biztosan szükségünk lesz, az egy tejkiöntő kancsó, aminél fontos, hogy csőrös kialakítású legyen, hiszen így tudjuk majd a megfelelő mozdulatokkal létrehozni a szebbnél szebb mintákat. A méret ebben az esetben nem lényegtelen, olyanra lesz ugyanis szükségünk, amiben nem csak az alapként használt tej fér el kényelmesen, hanem annak felgőzölt, és így megnövekedett térfogatú állapota is. A másik fontos tényező maga a tej, amelynek habosítás szempontjából a fehérjetartalma a legfontosabb. Ha ez megfelelő, akkor akár növényi tejekből is készíthetünk latte artra alkalmas habot.

A kiöntésnél figyelnünk kell arra is, hogy milyen távolságból öntjük a tejhabot a bögrében lévő, frissen főzött kávéra; mivel az alkotás másik fontos része a kávé tetején képződő krémes réteg, így azzal kell ügyesen kevernünk/rétegeznünk a tejhabot. Ha túl magasról öntjük, akkor a krém teteje helyett a krémbe ömlik, ha pedig túl alacsonyról próbálkozunk, akkor a minta megrajzolása nehezebb lesz. Ha pedig nem elég friss a kávénk, akkor crema híján a latte art sikerek is biztosan elmaradnak. 

Akár az egyszerűbb, ám szintén nagyon esztétikus sablon vonalnál maradnánk, akár a latte art irányába kacsintgatunk, biztos, hogy mindenképp szükségünk lesz egy tejhabosító készülékre, hiszen a lágy habrétegen sokkal jobban mutat a szórt díszítés is. Szerencsére október végéig nem kell sokat keresgélnünk, hiszen 3x80 db Cafissimo kapszula vásárlása esetén a Tchibo áruházakban, és online is ajándék tejhabosító jár a rendelések mellé, így akár azonnal nekiláthatunk a kísérletezésnek és gyakorlásnak, hogy őszinte elképedést okozzunk amikor legközelebb kávézni hívjuk a barátainkat!