Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közösen fognak indulni a választásokon és kormányt alakítani

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely megbeszélést tartottak ma a hódmezővásárhelyi városházán az előválasztás eredményéről és a visszalépések feltételeiről. A találkozó utáni sajtótájékoztató, amely eredetileg 16 órakor kezdődött volna, késett vagy egy órát, valószínűleg a tárgyalások húzódhattak el.

Karácsony elmondta, jobban szeretik a hazájukat, mint a hatalmat és a pozíciókat, ezért inkább a fontos programokról, a közös politikáról beszéltek a hódmezővásárhelyi városházán. Mindketten legyőzték már Orbán Viktort, ő pedig a közös ellenfél, így mindenféle politikai oldalnak megfelelő programról és garanciákról tárgyaltak. Ma még nem döntötték el, hogy ki lép vissza, de ez pusztán formalitás lenne. A budapesti főpolgármester azt is elárulta, hogy a szavazólapon együtt, egymás mellett szerepelnek majd, mint két egyenrangú fél. Azzal biztosítják a vállalásaikat, hogy olyan programot alkottak, amelyben mindketten megkerülhetetlen tényezők lesznek.

Közös minimumprogramot alkottak, amit be fognak tartatni kormányzásuk esetén. Közjogi egyeztető tanács, garantálni fogja jogilag az új alkotmányt, hogy soha többé ne történjen az, ami most a jogállam lebontásával. Ők nem csak a 20+27 százalék, amit ketten elértek az előválasztáson, hanem a Momentum és a Jobbik szavazóit is várják az összefogás esetén, emellett még Dobrev Klára szavazóit is említette Márki-Zay Péter. Számukra az elszámoltatás és korrupcióellenesség a legfontosabb, a demográfiai katasztrófa megakadályozása, határon túli magyarok is a nemzet részei.

Márki-Zay az elszámoltatás garanciájára Hadházy Ákost említette, a demográfiai kérdésekre elmondta, hogy a családi adókedvezményeket meghagynák. Ideológiai különbségeik ellenére egy széles összefogást akarnak létrehozni, nem a személy a fontos. Izraeli és más külföldi példák is felmerültek, miszerint a hatalmat 2+2 év kormányzással osztanák meg, de idehaza nincs rá precedens, ezért erről lemondtak. 

Nem az elveiket feladó kormányzás lesz, hanem konszenzusos kormányzásra, mindenkire számítva. A sajtótájékoztató végén Márki-Zay elmondta, Karácsony Gergelyt elkíséri a szolgálati autójához, majd mindenki nevében sok szerencsét kíván neki a nagyon fontos és előremutató tárgyalások után, amit folytatni fognak.