Márki-Zay együtt indulhat Karácsonnyal, szakértői kormányt alakítanának

Sajtótájékoztatót tartott Márki-Zay Péter Budapesten, a Kossuth téren. Itt beszélt arról, hogy még nincs döntés arról, ki lép vissza kinek a javára és lesz a második fordulóban Dobrev Klára kihívója, mint miniszterelnök-jelölt, ez majd egy hét múlva dőlhet el.

Márki-Zay szerint hosszú beszélgetése volt Karácsony Gergellyel, de megállapodtak abban, hogy csak együtt mehetnek tovább a második fordulóba. Ez azt jelenti, hogy egyikük miniszterelnök-, a másikuk pedig miniszterelnökhelyettes-jelölt lesz. Majd csak egy hét múlva lesz tudható, hogy melyik pozícióba ki kerül, legközelebb hétfőn, Hódmezővásárhelyen tárgyalnak erről. Eközben szakértőkkel konzultálnak, kutatásokat elemeznek és programot egyeztetnek majd. A vásárhelyi polgármester elmondta, nem csak a közös indulásban egyeztek meg, de abban is közeledett az álláspontjuk, hogy győzelmük esetén szakértői kormányt kellene felállítani.

Kifejtette, az ő jelöltsége mellett szól az, hogy a jobbikos és a momentumos szavazatok jó részére is számíthatna Karácsonnyal ellentétben. „Ha ezeket összeadjuk, akkor méltán gondolhatom, hogy az egyik legesélyesebb jelölt vagyok, de semmiképpen sem esélytelen” – fogalmazott. Emellett a politikából kiábrándult szavazókat is megemlítette, mint potenciális rá szavazók. Megemlítette Dobrev Klárát is; szerinte nagy annak a kockázata, hogy a három jelöltes második fordulóban is ő győzne, holott „rajta kívül álló okok miatt” neki van a legkisebb esélye Orbán Viktor ellen.

Mivel megnőtt a politikai súlya a váratlanul jó eredmények miatt, Márki-Zay azt kérte az ellenzéki összefogás hat tagjától, hogy ezentúl a Mindenki Magyarországa Mozgalom is döntéshozó tag legyen a tömörülésben. Véleménye alapján az előválasztás „nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megtisztuljon az ellenzék, és csak vállalható jelöltekkel vágjanak neki a választásnak”.