Karácsony szerint ő a legmegfelelőbb jelölt arra, hogy az „Orbán-dinasztia” le legyen váltva jövőre

„Változást akaró magyarok! Nagy győzelem született” – mondta csütörtök este Facebook-videóban Karácsony Gergely. Természetesen ezután volt köszönetnyilvánítás és gratuláció is. Elmondta, az előválasztáson „győzött a demokrácia, győzött Magyarország”, de vesztett a „demokráciát leromboló, a versenyt megcinkelő, a vitáktól rettegő” hatalom.

Szerinte „a java csak most jön”, az első fordulós szavazattal még nincs leváltva az „Orbán-dinasztia”. „A második forduló nemcsak az ész, hanem a szív választása is” – emlékeztetett. Hozzátette: jövő tavasszal az előválasztáson résztvevők négyszeresére is szükség lesz az Orbán-kormány leváltásához. Az ehhez alkalmas miniszterelnök-jelölt kiválasztásához pedig négy kérdést kell mérlegelni szerinte:

  • Melyikük az, aki képes szélesíteni a változást akarók táborát,
  • ki az, aki integrálni képes és nem megosztani,
  • ki tudja működtetni majd az ellenzéki pártok sokszínű koalícióját,
  • ki az, aki „valódi változást akar”.

Megemlítette természetesen, hogy ő az, aki ennek a szempontrendszernek a legjobban megfelel, és a második fordulóban ezeket fogja képviselni. „Ne csak a NER lebontásáért küzdjünk, de meghaladjuk azt a politikát is, ami a fideszes kétharmadhoz vezetett” – utalt ezzel Gyurcsányra.