Előválasztás: vége az első fordulónak, de hogyan tovább?

Összeszedtük a legfőbb tudnivalókat a miniszterelnök-jelölti szavazás második fordulója kapcsán. Ezek a dolgok még változhatnak azonban, nincs még véglegesítve a folyamat, ami még ráadásul csúszik is.

A második fordulóban az eleinte öt induló, már csak az első fordulóban a legjobb három helyen végzett miniszterelnök-jelöltre lehet majd szavazni, az egyéni jelöltek versenye lezárult. Azaz eldőlt, hogy az adott körzetben ki a legesélyesebb, közös ellenzéki jelölt, aki majd szembeszáll a fideszes jelölttel. A miniszterelnök-jelöltek versenye a következőképpen alakult tegnap:

  1. Dobrev Klára: 214 319 szavazat (34,76%)
  2. Karácsony Gergely: 168 396 szavazat (27,31%)
  3. Márki-Zay Péter: 123 453 szavazat (20,43%)
  4. Jakab Péter: 86 909 szavazat (14,10%)
  5. Fekete-Győr András: 20 944 szavazat (3,40%)

Mivel egyikük sem érte el az ötven százalékot, így lesz második forduló. Egészen pontosan az első három helyezett – Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter – mérkőzik meg egymással. Most ugyan Dobrev nyert, de ez még nem jelent semmit, mivel Karácsony és Márki-Zay akár össze is foghat, vagyis vissza is léphet majd egymás javára, hogy így egymás szavazóit felhasználva legyőzzék a DK miniszterelnök-jelöltjét. Ehhez persze az is kell, hogy a szavazók részéről az első fordulóhoz hasonlóan nagy legyen a szavazási hajlandóság. Itt már aki nyer, az fog kiállni Orbán Viktor ellen 2022-ben.

Csakhogy a második forduló eredetileg október 4. és 10. között lett volna, de várhatóan legalább két napot, ha nem egy hetet csúsztatják. Ennek okairól még a Népszava kapott információkat; az eredetileg jövő hétfős rajthoz késhet a szavazólapok nyomtatása. Ezen kívül egy forrásunk szerint a lapok és az urnák eljuttatása a szavazókörökbe több időt vesz igénybe a tervezettnél, valamint az informatikai rendszert is át kell hangolni, ami szintén komoly munka. Már a szavazatszámlálás is csúszott egyrészt legalább egy napot, de az informatikai rendszer támadása miatt le is kellett állni még kettőt, ami miatt az első forduló is két nappal tovább tartott a tervezettnél, így érthető, ha a második forduló is csúszik.

Hogy mikor lesz végül megtartva, azt pontosan egyelőre nem tudni, de a szakértők a két napostól egyhetesig javasoltak csúszást, bár a két nap irreálisan rövid lenne. Karácsony Gergely és az őt támogató MSZP–Párbeszéd–LMP, valamint a Momentum is azt szeretné, hogy október 9. és 16. között tartsák meg a második fordulót, mert így két hétvége is beleesne. Ezen kívül van egy olyan logikus javaslat is, miszerint az egész ország egyetlen választókerület legyen, azaz bárki bárhol szavazhasson. Karácsony azt is felvetette, hogy azelső fordulóban online voksolóknak ne kelljen újból regisztrálni, hanem automatikusan szavazhassanak. A Demokratikus Koalíció a Telex információi szerint nem támogatja ezeket, de végső döntés legelőbb pénteken születhet ezekről.