Márki-Zay három feltétellel lépne vissza Karácsony javára

Mint az ismert, a miniszterelnök-jelölti szavazáson Márki-Zay Péter jelenleg magabiztosan, húsz százalék körüli eredménnyel harmadik helyen áll. Ez azt jelenti, hogy ő is bejut a második fordulóba, ahol Karácsony Gergellyel és Dobrev Klárával mérkőzne. Döntő szerepe van így, mert ha visszalép egy jelölt javára, majd a szavazói az adott jelöltre szavaznak, akkor legyőzheti a másik jelöltet, ez esetben Dobrev Klárát.

„Karácsony Gergellyel abban egyetértünk, hogy Klárának lenne a legnehezebb ezt az Orbán Viktor elleni meccset megnyerni” így együttműködésre van szükség már a második fordulóban is – mondta csütörtök reggel a Spirit FM-nek. Dobrev mögött „elkötelezett, de szűk tábor” áll, ami „Orbán hárommilliós táborával szemben” nem lenne elég. „Kérdés az, hogy ki tudja hozni a többit” – fejtette ki.

„Hogy a második fordulóban a pártok mögém állnak-e, azt nem tudom, de hogy a szavazóik legnagyobb eséllyel engem támogatnak, abban biztos vagyok” – tette hozzá, mivel szerinte ő az a jelölt, akire a Momentum és a Jobbik szimpatizánsai is hajlandóak lennének átszavazni. Márki-Zay ezért nem hisz Dobrev esélyességében, aki a kormánypártnak „nagyon jó jelölt” lenne. Szerinte nem véletlen az, hogy inkább Karácsonyt támadta a Fidesz. „A lelkiismeretemen nem száradhat, hogy Orbán Viktor maradjon a miniszterelnök” – jegyezte meg, mondván a visszalépése mindenképpen felmerült.

Márki-Zay szerint vannak bizonyos kérdések, amelyekben Dobrevvel inkább egyetértenek:

  • az euró mielőbbi bevezetése;
  • az elszámoltatás;
  • az alaptörvény közjogi értelemben vett érvénytelenségének kimondása.

Az elszámoltatásról azt mondta, ő hitelesebb jelölt, mivel az még a 2010 előtti időszaknál is várt magára. Az alaptörvény érvénytelenségének kimondásához szerinte is a kétharmados törvényeket kellene feles többségűvé leépíteni, ahogy Dobrev is mondja. „Enélkül nincs rendszerváltás Magyarországon” – mondta Márki-Zay, így ha ezen feltételeket nem támogatja határozottan Karácsony, nem fog visszalépni a javára.