Zacskós embercsempészek és soha nem látott migránsok árasztották el Szegedet a Délmagyarország szombati cikke szerint

Szombaton reggel jelent meg az „Újszegeden és Szőregen is egyre több a migráns” című írás a kormánypárti híroldalon, amit tovább nem is kellene olvasni, máris felvetődik bennünk a kérdés: hogy kerültek oda? Mit keresnek bevándorlók Szeged belterületén, kilométerekre a szerb határtól, ha azt megerősített kerítéssel, növelt létszámmal és még katonai hajóval is őrzik? Mely utóbbit még Németh Szilárd is meglátogatott. Őrület!

 

Újszeged elesett

A cikk azzal indít, hogy a Bertalan híd újszegedi hídfője környékén és Szőregen „egyre gyakrabban bukkannak fel illegális bevándorlók”, melyre abból lehet következtetni, hogy utóbbi településrészen naponta többször is járőröző rendőrautókat látni. Tehát még egyszer:

mivel Szőregen rendőrautók szoktak járőrözni, ezért valószínű, hogy migránsok vannak a környéken.

A cikk ezután ahelyett, hogy épkézláb logikai alapot adna az imént felvetetteknek, elkanyarodik Kelebia felé, hogy beszámoljon róla, hogyan is zajlottak ott a napokban a dolgok: „a szerb hatóságok elszállították a határátkelőhelyről az ott gyülekező illegális migránsokat. A menetet – amely csütörtök délután érte el a magyar határt – hetek óta szervezték a közösségi médiában, zárt csoportokban”. A valamelyest irreleváns, egy bekezdést kitevő beszámolót követően visszatérünk Szegedre: „de nemcsak Bács-Kiskun megyében jelentek meg az illegális bevándorlók, hanem Csongrádban is, Újszegeden és Szőregen is egyre többen vannak” – számolnak be.

 

Zacskók

Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy újabb spekulációk következnek soha nem látott bevándorlókról, érkezik a lesújtó bizonyíték: a zacskók. A cikk ugyanis felfedi, hogy szétdobált ruhaneműk, fényképek és egyéb iratok is vannak a környéken, Szőregen „pedig még fákra aggatott zacskók is jelzik, valaki kijelölte az utat az illegális határátlépőknek”.

Ezt követően a Csongrád megyéből érkezett, bevándorlással kapcsolatos, a police.hu-n megjelenő hírekről írják azt, hogy „számtalan van, meg lehetne tölteni velük egy egész újságot”. Ez különösen viccesen hangzik attól a portáltól, mely címlapján per pillanat 15-ször szerepel a migráns/bevándorlás szó. Ez még az Origót (8) is odaveri.

 

Pokrócok alapján

A cikk szerint magát a lapot is egyre többen keresik fel bevándorlásügyeben, a Bertalan hidas állapotokról is olvasójuk számolt be nekik. „A híd újszegedi oldalától körülbelül 200 méterre sétáltam a Tisza hullámterében, amikor a fotókat készítettem. A hír egyébként már két nappal előtte felkerült a Facebookra, egy kutyát sétáltató nő volt, akinek először feltűntek a szétdobált dolgok” – mondta. Itt azonban csavarodnak a dolgok, mivel állítólag ezt a csoportot egy az egyben letörölték a Facebookról a poszt és az alatta keletkezett vita miatt. Folytatódik azonban az olvasói beszámoló is: „amikor én odaértem, már a rendőrök is kint voltak, és körbekerítették a területet. Korábban is találkoztam erre néhány migránssal, de nem tömegesen, csak kettesével vagy egyedül mentek. Ez a mostani mennyi­ség már riasztó, a pokrócok alapján lehettek nyolcan, tízen is” – mondta a lapban névvel megszólított olvasó. Itt ha jól értjük az olvasó valójában nem látott senkit, mindössze a pokrócokat, illetve a szerbiai iratokat.

Az olvasó szerint ráadásul a hátrahagyott holmik között jó minőségű új ruhák is voltak, amelyek megteremtik a körülményeit annak a veszélyes jelenségnek, hogy

a migránsok akár el is vegyüljenek a szegediek között.

Az olvasó szerint Újszegeden olyannyira elvadult a helyzet, hogy az emberek nem mernek már lemenni az ártéri erdőkbe. Ennek pontos helyét nem jelölték, de a korábbiakból sejthető, hogy még mindig a Bertalan híd környékén vagyunk, ami népszerű kirándulóhely. „Mostanában azt figyeltem meg, hogy egyedül szinte senki sem merészkedik az erdőbe, a nők is a töltésen sétálnak vagy futnak. Létező a probléma, de szerencsére gyakran járnak erre a rendőrök” – magyarázta.

 

Rendszeresen járőröznek

De most irány Szőreg, ahol sajnos szintén nem sokkal jobb a helyzet. Itt ugyanis több dolog utal embercsempészekre: „több környékbeli is jelezte, hogy néhány hete a szokottnál több rendőrt látnak a környéken. A vasúti átjáróban és a kamaratöltésen is rendszeresen áll egy járőrautó. Nem volt nehéz összerakni a képet, miután kiderült, hogy nemcsak rendőrből, hanem illegális bevándorlóból is lényegesen több van mostanában. Ezt egyébként olvasónknak a rendőrök is el­­ismerték. Amikor megkérdezte, hogy miért vannak ott mostanában ilyen gyakran, egyikük azt válaszolta, hogy a migránsok miatt” – szól a cikk.

Míg a Bertalan hídnál nem volt egyértelmű az embercsempészek közreműködése, Szőregen tagadhatatlan bizonyítékok sora várta, hogy a kormánysajtó felfedezze őket: a kamaratöltés mentén ugyanis zacskók lógnak a fák ágairól, melyek a Délmagyarország olvasói szerint egyértelmű jelei, hogy a migránsokat segíti valaki. (Valaki = embercsempészek.)

A meglepő módon igazi névvel jelzett cikk komolytalanságát talán az is jelöli, hogy míg reggel a címlap tetején volt a hír, 11 óra körülre olyannyira hátrasoroltatták a szerkesztők, hogy 13 hír is bekerült elé, melyek egy része tegnapi. Kiemelt címlapsztoriból egy kis jelentéktelen hírré lett valahol lentebb.

Hogy valóban vannak-e bevándorlók Újszegeden és Szőregen, azt nem tudni. Én személy szerint 23 éve élek Újszegeden, de még életemben nem láttam egyet sem, a cikkben szereplő ártéri erdőben pedig, ahová állítólag már senki sem mer menni, rendszeresen járok bringázni. Hogy megtudjuk mi az igazság, megkerestük a rendőrséget, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

 

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI