Volt olyan szegedi nagymama, aki a karantén alatt csak fotókon láthatta újszülött unokáját

A Móra Ferenc Múzeum a tavaszi karantén időszakában indította el új kezdeményezését, a koronavírus-történetek gyűjtését. Elkészült az első gyorsjelentés a projektről: a legtöbb interjúalany a karantén első két hetét viselte a legrosszabbul, jellemzővé vált a közösségi munka, de volt olyan nagymama, aki újszülött unokáját csak fotón keresztül ismerhette meg.

A Móra Ferenc Múzeum még áprilisban kezdett bele az új kezdeményezésbe, mely keretein belül egyéni Covid-19-történeteket vártak hétköznapi emberektől, hogy aztán ezeket a fontos korlenyomatokat megőrizhessék a jövő kutatói, vagy hétköznapi emberei számára. Elkészült a projekt felelőse, Szolnoki Zoltán történész első gyorsjelentése, mely alapján látható, hogy eddig tizenhárom online interjú készült el. Ezek közül kettőn párosával vettek részt az interjúalanyok, akik elsősorban szegediek, de akadt egy Norvégiában élő is. A legfiatalabb 25, a legidősebb 66 éves volt. Az interjúk alapján a jelentés különböző trendekre hívja fel a figyelmet.

„Az alanyok számára a legnehezebb a karantén első két hete volt, de mindenki számára komoly változásokat hozott a vírushelyzet: a bevásárlás megszervezése például a legtöbb esetben az egyik legfontosabb szemponttá vált. Egy hétköznapi eseményből – kis túlzással – stratégiai fontosságú “küldetés” lett” – emelte ki Szolnoki Zoltán. Általános nehézséget jelentett az új napi rutin kidolgozása, de többen vettek részt közösségi munkában (főként maszkvarrásban), illetve általános karantén-tevékenységgé vált a sütés-főzés is. Olyanok is fakanalat ragadtak, akik egyébként nem szoktak a konyhában tüsténkedni. A lehetőségekhez mérten nagyobb teret kapott a szabadban, kihalt környékeken történő sportolás is (főként a kerékpározás és séta).

Az interjúk során az is bebizonyosodott, hogy a családi mindennapokat is komolyan át kellett alakítani. „Egy nagymama például csak fotókon keresztül ismerhette meg újszülött unokáját, de volt olyan interjúalany is, akinek az egyik közeli hozzátartozója hunyt el és csupán a legszűkebb körben nyílt lehetősége gyászolni őt” – magyarázza a kutató.

A Móra Ferenc Múzeum megkezdte tehát ezen interjúk feldolgozását, melyek a jövőben kutathatóvá válnak majd. Emellett folyamatosan várják az újabb jelentkezőket, akik szívesen beszélnének a vírushelyzet miatt átalakult mindennapjaikról. A jelentkezés menete megtalálható a múzeum honlapján.