Voksturizmus miatt ítélték el Újszentiván és Tiszasziget polgármesterét

Választási csalási ügyben ítélték el Tiszasziget fideszes polgármesterét Ferenczi Ferencet, valamint Újszentiván független polgármesterét, Putnik Lázárt – írja a 444.

A két polgármester és segítőik összesen 142 esetben asszisztáltak fiktív lakcímbejelentéshez, ezért közokirat-hamisítással vádolta meg őket az ügyészség. A segítők másfél év börtönt kaptak 1 évre felfüggesztve, a ötletgazda polgármesterek megúszták pénzbírsággal.

Hirdetés
Hirdetés

Az Átlátszó szerint Újszentiván lélekszáma 2011 és 2014 között közel 400 fővel gyarapodott. A helyiek úgy vélik, az adminisztratív betelepítés a polgármester hatalmi pozíciójának megőrzését szolgálta. A tiszaszigetiek is ugyanígy látták, bár az ügyben vizsgálódó NAV szerint a csalás érdemben nem befolyásolta a 2014-es választásokat.

Az Átlátszó valószínűnek tartja, hogy a fiktív lakók betelepítése a hatalom megtartásán túl más cél is szolgált. Még 2012-ben döntött úgy a kormány, hogy a 2000 fő alatti lakosságszámmal rendelkező településeknek önkormányzati társulásban kell működniük, s mivel ez a model kevesebb önállóságot enged, elképzelhető, hogy innen akartak kikerülni a polgármesterek.

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI