Vizsgálatot indít a Magyar Orvosi Kamara Horváth Szatmár kirúgása ügyében

Mint közleményükben írják, a pontos indokok és érdekek megismerése végett vizsgálni fogják, hogy miért bocsájtotta el Rovó László SZTE-rektor Horváth Szatmár professzort az egyetemről.

„A Magyar Orvosi Kamara a sajtóból értesült arról, hogy 2020.10.12-én Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora szakmai indokokra hivatkozva elbocsátotta a korábban ügyében etikai vétség gyanúja miatt eljárást kezdeményező Dr. Horváth Szatmárt. A pontos indokok és részletek ismerete nélkül a kérdésben a Kamara vezetősége nem kíván érdemben nyilatkozni, azonban 48.000 magyar orvos érdekképviseleti szerveként a kialakult helyzetet megvizsgálja és az érintettek meghallgatása után dönt a következő lépésekről. A szervezet elnöksége számára kiemelten fontos az átlátható, tisztességes viszonyok között működő egészségügy megteremtése. Ebben kiemelt fontosságú az etikai bizottságok munkája, mely a legnehezebb kamarai feladatok egyike. Az etikai bizottságok működésének függetlensége és biztonsága az orvostársadalom és a betegek kiemelt érdeke. Amennyiben az előzetes vizsgálat jogsérelem vagy etikai vétség gyanúját veti fel, a Kamara megteszi a szükséges lépéseket: a sértett számára jogi segítséget biztosít és eljárást kezdeményez a jogsértő ellen.”

A Szegedi Tudományegyetem rektora még tavasszal járt Ausztriában síelni, majd kiderült, hogy koronavírusos. Ezután felmerült a gyanú, hogy vírushordozóként operálhatott betegeket, így etikai vizsgálat indult ellene a Magyar Orvosi Kamarán. A vizsgálatot akkor a MOK megyei vezetője, az a Horváth Szatmár kezdeményezte, aki mindemellett néhány nappal ezelőtti kirúgásáig a szegedi egyetemen dolgozott professzorként. Horváth a történtek után azt mondta, külföldre mehetnek családjával.