Visszalépésre szólította fel Nemesi Pált Szabó Bálint

Botrány van Nemesi Pállal kapcsolatban – így kezdte sajtótájékoztatóját ma reggel Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom polgármesterjelöltje a Ferróép Zrt. székháza előtt.

Szabó visszalépésre szólítótta fel Nemesit abból kifolyólag, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje egy a 24.hu-nak adott interjújában elismerte, a Szeviép-csőd előtt, közben és után is bizniszelt a vállalkozást tönkretevő cégvezetőkkel. Íme egy részlet az említett interjúból:

„A Fidesz évekig a Szeviép-üggyel támadta Botkát. A tavalyi kampányban és az idén év elején szinte naponta jelentek meg hosszú cikkek arról, hogy a baloldali városvezetés okozta az építőipari vállalat csődjét, sőt odáig mentek, hogy szinte mindenkit megbélyegeztek, akinek köze volt a Szeviép beruházásaihoz.

A stratégiai kommunikációs ügyekhez nincsen közöm.

Ezzel azt mondja, hogy nem beszélték át, hogy az ön cége is konzorciumi partner volt a csőd előtti években az egyik milliárdos Szeviép-projektben?

Tény, hogy megkérdezték tőlem a végső egyezség előtt, milyen csontvázak várhatóak, hogy kiesnek a szekrényből, ha valaki nyitogatja őket. De én akkor is azt mondtam, hogy nincs csontváz. Dolgoztunk a Szeviéppel, hogyne. Együtt dolgoztunk az Aquapolison, és előtte is voltak közös projektjeink.

Sőt a csőd után is volt együttműködése a bebukott tulajdonosok más cégével.

Igen, velük is dolgoztunk.

Azért kérdeztem, mert a jobboldali sajtó visszatérő gyanúsítása szerint politikai irányítással mentek ezek az üzletek.

Abszolút alaptalan gyanúsítgatás. Nem volt ilyen. Mi benne voltunk például az Aquapolis építésének mindkét ütemében. A többi cég azóta eltűnt a színről, de mi még mindig itt vagyunk.

A felépített Aquapolis-fürdő pedig azóta Mészáros Lőrinc irányítása alá került. Szépen belesűrűsödnek egyetlen beruházásba a magyar építőipar átalakulásának különböző stációi.

Tudom, hogy Mészáros Lőrincé, de nem hiszem, hogy ez az egyetlen munkánk, ami időközben gazdát cserélt. Az ingatlangazdálkodásnak ez a része már nem a mi asztalunk.

Manapság a Fidesz számára szimbolikus és politikailag is fontos Lakitelki Népfőiskola bővítésére kaptak milliárdos megrendelést. Egy ilyen típusú munka elnyeréséhez szükség van politikai megbízhatóságra vagy sima közbeszerzéssel meg lehet kapni?

Mi mindig közbeszerzéssel, versenyben kaptunk megbízásokat. Akkor is, amikor a szegedi önkormányzatnak dolgoztunk, és most is. Tiszta a lelkiismeretem.”

Szabó emiatt nem csak a polgármesterjelöltségtől való visszalépésre, de az Iparkamara éléről való távozásra is felszólította Nemesit. A Mindenki Szegedért Mozgalom polgármesterjelöltje hozzátette, ha ez nem történik meg, akkor a kampányt követően vállalkozói érdekérvényesítő és tiltakozó tüntetéssorozatot szerveznek ellene.

Szabó kifogásolta azt is, hogy miközben Nemesi nyitott párbeszédet hirdet, csak plakátokon pózol és kirakat lakossági fórumokat tart, és nem fogadta el tizenkét civil szervezet meghívását polgármesterjelölti vitára, Botkával ellentétben válaszra sem méltatta őket.

 

Nyitókép: Szabó Bálint a szerdai polgármesterjelölti vitán. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder