Visszakapja három éve letört vitorláit a dorozsmai szélmalom

dorozsma szélmalom 2016 jún foto nora bora

Közel 7 millió forintból állítják helyre Magyarország egyik legjobb állapotú szélmalmát, a Kiskundorozsmait.

Még 2016-ban szakadtak le a szélmalom fából készült vitorlái, melyeket azóta sem tudtak pótolni. Mihállfy Béla önkormányzati képviselő a Délmagyarországnak elmondta, hogy azért tartott ennyi ideig a csere előkészítése, mert műemlék az épület, és sokáig kellett keresni a megfelelő embert, aki el tudja készíteni az új vitorlákat.

Végül a választás egy Baranya megyei asztalosmesterre esett, aki Orfűn dolgozik, és vörösfenyőből fogja elkészíteni a vitorlákat.

 

A projekt költsége 6,8 millió forint, és az asztalos már dolgozik is rajta. A tervek szerint 2019 július elején kezdhetik meg a munkákat Dorozsmán, és ezek után majd szeptemberben szerelhetik fel az új vitorlákat.

Nemcsak a vitorlák, hanem az úgynevezett szelestengely cseréje is szükséges. Átnézettük az egész malmot, minden olyan eszközt rendbe hoznak, amely problémás. A felújítás után régi fényében tündökölhet majd, és 200 évesen újra őrölhet gabonát a dorozsmai szélmalom – mondta Hajdú Géza, a szélmalmot működtető Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetője a lapnak.

A malom egyébként 1821-ben épült fel Czékus Andor által. Az első közel száz évében gabonát őröltek benne, majd 1920-tól már takarmányt.

A malom 1961-ben. Fotó: Hunyadi József / Fortepan

A szélmalmoknak egyébként óriási hagyománya volt Szegeden, volt idő, amikor százával forogtak a város külterületein, de ahogy elkezdtek terjedni a gőzgépek, ugyanúgy koptak ki az életből, mint a lovaskocsi a benzines megjelenése után. Csak míg a lovak viszonylag csendesen hulltak el, addig a szélmalmokat gyakran hátrahagyták, és éveken át álltak üresen, mígnem egyszer csak összeroskadtak.

Dorozsmán 1905-ben még 23 szélmalom őrölt, mára mindössze egyetlenként maradt meg a Czékus-féle, de az egész országban nincs több, mint harminc.

A dorozsmai malom sorsa egyébként nem annyira fényes, mint azt gondolnánk első ránézésre, az épület ugyanis 1970-ben összeroskadt, majd miután újjáépíttették a dorozsmaiaknak köszönhetően, 2005-ben pedig az egyik oldala omlott össze az esőzések végett.

Manapság azonban jobb napjait éli, hiszen múzeum is üzemel benne, és folyamatos megfigyelés alatt tartják.

 

Nyitókép: Nora Bora

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]