Veszélyben az Index függetlensége, tiltakozik a lap szerkesztősége

„Kívülről olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet” – írja vasárnap esti cikkében az Index.hu főszerkesztője, Dull Szabolcs. A szerkesztőség álláspontja szerint most a függetlenségük került veszélybe.

A következő napokban változásokon mehet keresztül a portál, mely előzménye, hogy az elmúlt hetekben olyan folyamatok kezdődtek, melyek miatt a lap vezetőségének több tagja is aggodalmát fejezte ki.

Vasárnap estére a portál függetlenségét jelző háromállású barométer is a sárga „Veszélyben” zónába eszkalálódott a „Független” állásból.

„Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudni kell. A következő napokban eldől az Index sorsa. Beszámolunk a fejleményekről itt, az Indexen és a Facebookon, ameddig tudunk. Ameddig lehet. Ameddig szabad” – írja a főszerkesztő.

A folyamatról többet is lehet tudni, arról ugyanis délután a 24.hu beszámolt. Mint írják, nemrégiben feltűnt a lap életében az a Gerényi Gábor, aki tudottan Vaszily Miklós, Mészáros Lőrinc egyik médiaemberének barátja. Egy Gerényi által felvetett koncepció szerint az Index szerkesztőségét akár rovatok alapján külsős cégekbe szervezhetnék ki, ezzel kompenzálva a lap bevételkieséseit. Így lényegében az Index csak a címlapot igazgatná, a cikkeket jóformán más cégek hoznák.

A kormányhatalomnak egyébként nem ez az első próbálkozása, hogy az Index közelébe férkőzzön. Korábban már Simicska Lajos is befolyással volt a lapra, majd később Oltyán Jószef került közelebb a kormányrúdhoz. Pontosan az ilyen ténykedések miatt végül az Index az azt hirdetésekkel kiszolgáló cégtől, az Indamedia Sales Kft-től független alapítványba szervezte ki magát, ezzel biztosítva érintetlenségüket.

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]