Végre valaki megérti, hogy a villámtöltőket nem a belvárosokba kell telepíteni

Beüzemelték ma az M5-ös autópálya déli szakaszának első villámtöltőjét Balástyánál.

A töltőt a Nemzeti Közművek szakemberei helyezték üzembe az autópálya 147. kilométerénél, a Family Hotel parkolójában, Szegedtől mindössze 24 kilométerre.

Hirdetés
Hirdetés

 

A töltőponton található

  • egy 50 kW-os CHAdeMO,
  • egy szintén 50 kW-os CCS,
  • és egy 43 kW-os Type 2 villám-,
  • illetve egy 2×22 kW-os Ensto gyorstöltő.

 

Ezzel előrébb lépett az az elektromosautó-tulajdonosok által dédelgetett koncepció, hogy Magyarországon a villámtöltőket nem városokban, hanem autópályák mentén kell kialakítani, hiszen az ilyen típusú töltőkre akkor van nagy szükség, amikor két város között utaznak, és szeretnének tölteni az autón, mert fogyóban van az energia. A városokban elegendő a hagyományos, lassabb töltők telepítése, melyekből egyébként Szeged is büszkélkedhet jó néhány darabbal.

Fotók: villanyautosok.hu

A Mobilitinek ez már a harmadik villámtöltő helyszíne, melyek közül kettő közvetlenül olyan autópályaszakasz mellett található, ahol korábban kínkeserves volt a villanyautós közlekedés. A szolgáltató minden eddig telepített villámtöltő mellett biztosít 22 kW-os váltakozó áramú (AC) töltést, ami nem csak akkor jöhet jól, ha a villámtöltővel műszaki gondok adódnak, de akkor is segítség lehet, ha a nagy teljesítményű készülék épp foglalt, és csak egy kis rátöltésre van szükség a biztos célba éréshez. A Family Hotelben a mosdó mellett a konyha is éjjel-nappal az utazók rendelkezésére áll, ahol frissen készített ételekkel várják az autósokat. Végre akad Magyarországon olyan szolgáltató, amely megértette, hogy a villámtöltőket nem a belvárosokba, hanem autópályák közelébe kell telepíteni lehetőleg olyan helyszínekre, ahol az átutazók az alapvető szükségleteiket ki tudják elégíteni – írja a villanyautosok.hu.

 

Érdekel mi történik Szegeden, mik épülnek, vagy épp milyen kincsek tűnnek el az utcákról? Kövesd a Szegedert Facebookon és Instagramon.