Vécéket, tusolókat, öltözőket és rendes szabadstrandot ígér az önkormányzat a Laposra

A helyi Fidesz és a KDNP petícióval kampányol a szegedi szabadstrandokért, mivel szerintük nem elfogadható, hogy a baloldal a Balatonért áll ki, miközben Szegeden lényegében nem lehet a Tiszában fürdőzni. Az önkormányzat most a Szegedernek reagálva azt írta, dolgoznak az ügyön, és jövőre már valódi szabadstranddá válhat a Lapos – amennyiben a vízminőség is engedi majd ezt.

A szegedi kormánypártok egy nagy fordulattal valami olyan mellett állnak ki éppen, amivel még akár szimpátiát is kelthetnek a nem rájuk szavazókban: Haág Zalán és Német Ferenc azt mondja, Szegednek olyan szabad strandokra van szüksége, melyek minimum hozzák azt a szintet, mint amit Algyő vagy Csongrád már tud. Tehát van egy kijelölt terület, ahol nincs tiltva a fürdőzés, és ahol kellő infrastruktúra is rendelkezésre áll.

A párt erről még augusztus elején sajtótájékoztatott a Fókán. Ott azt mondták, a szegedi városvezetés fölszámolta a város szabadstrandjait, holott előttük több helyen is volt ilyen lehetőség. Haág Zalán KDNP-s képviselő szerint egyenesen „hazugság a baloldali városvezetés propagandamédiájának állítása, mely szerint Szegeden csak egyetlen engedélyezett szabadstrand van, a Partfürdőnél. Ennek üzemeltetésére ugyanis sem tavaly, sem idén nem kért engedélyt a szegedi önkormányzat. Mint ahogyan nem kért engedélyt sem a Sárgán, sem a Fokán, sem a Laposon, pedig megtehette volna.”

Most, szeptemberben indítottak egy petíciót is, melyet eddig közel 140-en szignáltak online formában. Ezzel a petícióval azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat tegyen az ügyben.

Kedden ez ügyben kerestük levélben a város sajtóosztályát a következő kérdésekkel:

  • Látnak-e lehetőséget a város tiszai szabadstrandjainak helyreállítására oly módon, hogy ott jogi akadályokba ne ütközzön a fürdés?
  • Amennyiben igen, úgy terveznek-e lépéseket tenni ezen irányba?
  • Amennyiben nem, úgy milyen akadályok állnak az útban?
Szabadstrand Csongrádon. Fotó: Csongrád TV

Szerdai válaszukban arról írnak, hogy a természetes fürdőhelyek kijelölését a kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályai végzik a szakhatóságok és a fürdőhely fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjének bevonásával, és hogy egy tiszai szabadstrandnak számtalan jogszabályi feltételnek, előírásnak kell megfelelnie ahhoz, hogy ott fürdőzni lehessen.

A partfürdőn elmondásuk szerint idén azért nem lehetett fürdőzni, mert az áradások miatt a víz minősége nem volt ehhez megfelelő. Ugyanakkor arról is beszámolnak, hogy a Laposnál nyár eleje óta már készülnek kiviteli tervek egy leendő szabadstrand kialakításához. Azt írják, hogy a kivitelezés a következő nyárra készülhet el. „A tervezett infrastrukturális beruházás keretében a jogszabályokban meghatározott működési feltételként előírt vécéket, tusolókat, öltözőket stb. alakítanak ki. Ezek biztosítása mellett természetesen itt is feltétel a megfelelő vízminőség ahhoz, hogy a szakhatóságok hozzájáruljanak a szabadstrand működéséhez” – fogalmaznak a levélben.

 

Nyitókép: életkép a Laposon 2017 augusztusából. A fotót a nemrég a MÚOSZ pályázatán számos díjat bezsebelő délmagyaros fotóriporter, Török János készítette.