Városházát is terveztek a Centrum gödör helyére, de végül szeméttelep lett belőle

A Centrum gödör sokáig Szeged szégyenfoltjaként volt említve a helyi sajtóban. Az elmúlt évtizedekben rengetegszer jelent meg akár címlapon is, hogy végre eltűnik, és épül valami a helyére, ez azonban sosem történt meg.

Máig legalább is, ugyanis 2019. tavaszán elkezdik betömni a negyven éve üresen álló gödröt, aminek kusza története nem akkor kezdődött, amikor befuccsolt az oda tervezett áruház-projekt. A helyszín már sokkal korábban az ígérgetések Mekkája volt. A nagyárvíz után valahogy itt nem épült semmi, és idővel az emberek elkezdték azt hinni, hogy ez azért van, mert egyszerűen annyi ötlet van az értékes terület hasznosítására, hogy a városvezetés képtelen dönteni.

Ebben volt igazság, hiszen a sajtóban majd minden héten megjelent egy cikk, hogy milyen hihetetlen-fantasztikus terv fog megvalósulni a Tisza Lajos körút és a Püspök utca közti területen. A századforduló és és a 30-as évek nagy világválsága között ide álmodták meg Szeged második városházáját, egy hatalmas állami hivatalt, uszodát és hullámfürdőt, nemzetközi autószervizt, egy 110 lakásos bérpalotát, majd 1932-ben egy vásárcsarnokot.

Hirdetés
Hirdetés

A keddi tanácsülésen szóba került a második városháza kérdése is. A tanács ezúttal konkrét javaslatot terjeszt a közgyűlés elé és azon van, hogy ezt a kérdést a lehető legrövidebb idő alatt kedvezően oldják meg. A városháza ma már nagyon is szűk, egyes hivatalokat ki kell onnan költöztetni és a legrövidebb idő alatt véglegesen határozni kell afölött, hogyan és hol helyezzék el a város hivatalait. Bokor Pál polgármester-helyettesnek azt a tervét, hogy a második városházát a Püspök telken építsék föl, a Délmagyarország már többször ismertette. A tanács is ilyen értelemben tesz most javaslatot és azt indítványozza a közgyűlésnek, hogy utasítsa a tanácsot arra, hogy a fölépítés költségvetését és a terveket a júniusi közgyűlésnek terjessze be – írja a Délmagyarország 1911. május 31-én.

A valóság azonban folyamatosan azt mutatta, hogy a féktelen álmodozás sosem hoz eredményt. A tízes évek elején a területre egy aszfaltozó telep és a szekérpiac szemétlerakója költözött, melyet a mai gödör kiásásáig álló Püspök bazár követett.

A Püspök bazár ötletét a polgármester vetette fel, hogy amíg nem találják ki, mi legyen a telken, addig is hozzon hasznot. 1920-ban téglából építették fel a bazársort.

Egy 1941-ben kiállított számla a Püspökbazárból. Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A bazár végül maradt, nem lett a helyén sem városháza, sem fürdő. Békésen élte meg a következő évtizedeket. Hivatkoztak rá Tisza Lajos körút 47. alatti Püspökbazárként, majd Sztálin, végül Lenin körútiként is.

Részlet a bazár Mikszáth utcai homlokzatáról. Fotó: egykor.hu
Így festett az udvar, ahol emberek éltek. Az udvar ma a gödör helyén lenne, de a jobb oldali épület ma is áll. Fotó: Szeged Közösségi Oldala

A bazár helyére 1961-ben jelentették be Szeged első modern áruháza, a Tisza terveit. A Püspökbazár körút felőli részét 1963-ban bontották le, a többi még megmaradt ekkor. 1965-ben elkészült a mai Centrum áruház, majd a 70-es évek második felére felhúzták mellé az olajos irodaházat, a hátsó, Bartók tér felőli terület még várt a megváltásra.

A mai gödör helyére is irodaházat terveztek, és végül a 80-as években kezdték meg a munkát, ami nem jutott sokáig. Az alapozást elvégezték, azóta viszont semmi sem történt.

A környék fentről 1978-ban. A nagy fehér épület a Centrum áruház, mellette fent az olajos irodaház, középen pedig a Püspökbazár megmaradt része.

 

Nyitókép: Szeged régi fotói / Facebook