Varázsütésre Fideszes csoport lett egy szegedi adok-veszek Facebook-csoportból

Az eredetileg 2013-ban létrehozott, mára csaknem 20 000 felhasználót számláló Szegedi biznisz adás-vételi Facebook-csoportot a moderátorok átnevezték “Orbán Viktort miniszterelnöknek 2022-ben csoport”-ra.

Az esemény hátteréről gyakorlatilag semmit nem lehet tudni, más, szintén Szeged-tematikájú Facebook-csoportokban fellelhetőek bejegyzések, ahol az átnevezett csoport tagjai nem tetszésüknek adnak hangot. Ezekből a bejegyzésekből arra lehet következtetni, hogy a Szegedi biznisz átnevezésének észrevehető előzménye nem volt.

A csoport adminisztrátora (többek között) az eledeled.hu, valamint az “Igazság ideát van” oldalak. Digitális lábnyomaik alapján a közelmúltban hozták létre a www.ertsdmeg.hu weboldalt, ami külcsínyben semmiben nem különbözik a már közismert álhíroldalaktól.  További érdekesség, hogy az “eledeled.hu” cím alatt futó Facebook-oldal  számos széles közönséget elérő csoportok adminisztrátori jogát is birtokolja. Pl. a “Kisfiú ruhák adok-veszek” csoportjában is 8000 tag van, de számos, Dél-alföldi település adok-veszek csoportját is létrehozták (vagy átvették). Például az “Adok veszek Csólyospálos” 802 tagja bár nem tűnik soknak, de egészen másképp fest az adat annak fényében, hogy a község lakossága 1551 fő. A fent említett két oldalon túl a csoportok adminisztrátori jogaival rendelkezik még egy bizonyos Garamvölgyi Rita és Hajdu Zoltán.  Utóbbi az ertsdmeg.hu domain tulajdonosa a whois rekordok alapján.

Az átnevezett Szegedi biznisz csoport tagsága május 11-én délelőtt 18 957 felhasználó volt, mely az idő előre haladtával folyamatosan apad.

FRISSÍTÉS:
Olvasónktól kaptunk egy Google által tárolt pillanatfelvételt a csoport korábbi állapotáról, mely szerint idén februárban 20,779 felhasználó is tagja volt a Szeged Biznisznek.