Van egy magyar falu, ahol 9 jelöltből kell választani polgármestert

Hermánszeg egyik utcája, középen a református templom. Fotó: Google Maps

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hermánszegen indulna a legtöbb, szám szerint kilenc polgármesterjelölt az októberi önkormányzati választáson – közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI érdeklődésére pénteken. A faluban egyébként 246-an élnek, ami azt jelenti, hogy  jelenleg a lakosság 3.7 százaléka polgármester akar lenni . Ez olyan, mintha Szegeden 5948 polgármesterjelölt lenne.

A péntek reggeli adatok alapján nyolc olyan település is van, ahol nyolc polgármesterjelölt van: Boldva (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Egyházasrádóc (Vas megye), Görcsöny (Baranya megye), Királyegyháza (Baranya megye), Őrtilos (Somogy megye), Szeged (Csongrád megye), Tarnabod (Heves megye), Zalatárnok (Zala megye). Huszonkét településen hét polgármester-jelöltet jelentettek be az októberi választásra. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy Szegeden ebből ha minden igaz csak öt neve kerül fel a szavazólapokra.

De más érdekesség is kiderült, úgymint, hogy az október 13-ai választáson a legidősebb jelölt 92 éves, a legfiatalabb 18 éves.

A statisztika szerint a polgármester-jelöltek közül 5858 férfi és 1739 nő; egyéni listán 23 130 férfi és 11 947 nő indulna, a tízezresnél nagyobb településeken pedig az egyéni választókerületekben 4318 férfi és 1604 női jelölt van. A települési nemzetiségi választáson 7917 férfi és 6468 nő indulna.

Öt évvel ezelőtt egyébként a Pest megyei Tápióság volt a „rekorder”, ott 13 jelölt indult.