Válságértekezletet tartottak az SZTE Urológiai Klinikáján a súlyosbodó orvoshiány miatt

Mint arról a minap beszámoltunk, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Fendler Judit nyilatkozatot tett az RTL Klub híradójának. Ekkor még szerinte úgy tűnt, a klinika bírni fogja a terhelést. Az egyetem Urológiai Klinikájának Facebook-oldalán szombaton megjelent poszt azonban nem erről árulkodik.

Alig két nappal a csütörtöki interjú után az Urológiai Klinika Facebook-oldalán már azt írták, hogy a szombati napon válságértekezletet kellett tartaniuk. „Sajnos, a szegedi COVID járványközpontban napról napra súlyosbodik a helyzet, így egyre több humán erőforrásunk átvezénylésére van szükség” – fogalmaztak. Erről egyébként a kancellárasszony is említést tett legutóbb: „Ami óriási logisztikát, erőfeszítést igényel az egyetem részéről, az a megfelelő személyzet biztosítása.” Akkor azt is elmondta, hogy nem lesz szükség a szegedi lézerközpontban tavaly kialakított ágyakra, bár a fentiek alapján nem éppen a szabad ágykapacitás a gond.

Az Urológiai Klinika posztja így folytatódik: „Mindezek mellett a szentesi kórház urológiai fekvőbeteg sürgősségi ellátását is hozzánk rendelték. Elértük azt a szintet, hogy (az egyébként is szűkös állományunkból tovább csökkenve) a jövő héttől a klinikán csupán annyi munkatársunk marad, akikkel kizárólag a halaszthatatlan, szinte csak életmentő beavatkozásokat, kezeléseket tudjuk biztosítani. Most már, a szabályok szerint jelen helyzetben még egyébként vállalható tumoros, vagy sürgős betegeink közt is szelektálnunk kell aszerint, hogy kinek mennyire súlyos, sürgős az ellátása, illetve további halasztás nem fenyegeti-e súlyosan vagy közvetlenül az életét.”

Ennek ellenére igyekeztek mindenkit nyugtatni, megértést és türelmet kérve a pácienseiktől. Biztosították arról a betegeket, hogy bárminemű halasztás kizárólag azért történik, mert a legsúlyosabb eseteknek kell leghamarabb ellátáshoz jutnia. „A kényszerű halasztások ellenére mind megfelelő ellátásra fognak kerülni” – írták posztjukban, amely teljes terjedelmében alább olvasható.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Az RTL Klub a mai riportjukhoz már hiába próbálta reagáltatni a szegedi egyetemet. A Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnöke 11 napja beszélt arról, hogy kimerülőben a magyar egészségügyi kapacitás, amit Gulyás Gergely miniszter csütörtökön álhírnek nevezett. Utóbbira azonban Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt mondta az RTL Klub híradójának, hogy szerinte a szegedi eset is a kormányt cáfolja. Amikor azzal érvelnek, hogy van elég ágy és lélegeztetőgép, akkor azt felejtik el hozzátenni, hogy a humán erőforrás a gyenge láncszem a gépezetben.