Valamire nagyon emlékeztet a Délmagyar új kinézete

Péntek 13-át választotta a KESMA, hogy a hozzájuk tartozó megyei lapok közül az utolsó kettő külsejét is államosítsa. A delmagyar.hu és a kisalfold.hu ugyanis eddig – bár ugyanúgy része volt az országos propagandaholdingnak – saját, régebbi megjelenésével volt olvasható.

Pénteken reggel 8 óra után nem sokkal rövid időre nem működött a delmagyar.hu, ezt mi is tapasztaltuk. Amikor azonban 9 óra körül frissítettük a lapot, a következő fogadott:

Csongrád megye napilapja is megkapta a Fidesz-közeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány által birtokolt megyei lapokra (értsd: az összes megye legolvasottabb lapjára) jellemző külsőt. Bal fent a logó, attól jobbra témaválasztó, majd horoszkóp és évfordulók. Ezalatt pedig a cikkek, mindig egy kiemelve nagyban.

Aki nem tudná, hogy miről van szó, mutatok egy példát. Így néz ki péntek reggel a baranyai változat:

 

A megyei lapok címlapja 2018. április 7-én, egy nappal az országgyűlési választások előtt. Fotó: Azonnali

És hogy ebben mi az érdekes? Nagy újdonság nincs a dologban, eddig is megjelentek a Délmagyaron azok a cikkek, amik a többi megyei kiadásban is, csak most már teljesen ugyanúgy fognak kinézni, beolvadt Szeged és Győr is. Így végre mi sem lógunk ki a sorból, szépen olvashatjuk majd, hogy kire (kire, a Fideszre) kell szavaznunk.

Annyi különbség tán lesz, hogy ezentúl már címben és minden egyes szóban meg fognak egyezni a fontosabb cikkek, várható például, hogy október 12-én reggel is Orbán Viktor mosolyára kel majd mind a 19 megye. Eddig ugyanis bár tartalmilag megegyeztek a cikkek, legalább a címük és a kép egy kicsit eltért a győri és a szegedi lapok esetében.

A Délmagyart közel három évvel ezelőtt vásárolta meg Andy Vajna, akkor még azt ígérték, hogy semmi változás nem lesz a lap életében, bár ezt talán már amikor leírták, sem gondolták komolyan. A lap főszerkesztőjét és főszerkesztő-helyettesét azonnal cserélték, a laptól aki tudott, távozott, azonban a beszűkült helyi viszonyok mellett ezt nagyon sokan nem tehették meg, így megkötött kézzel maradniuk kellett.

A delmagyar.hu címlapja 2019 szeptember 1-én 16:57-kor.

A Népszava még tavasszal arról írt, hogy várhatóan megszüntetik az összes megyei lapszerkesztőséget, és még jobban egymásba olvasztják a kiadványokat, melyek egy központi szerkesztőség alá kerülnek. Eszerint az újságcikkek jó részét Budapesten írják meg, és úgy teszik ki minden megye címlapjára, valamennyi saját tartalom mellé.

A lap akkor arról írt, hogy az újságoknál már csak a helyi híreket dolgozzák fel önállóan (természetesen ezt is alapvetően a kormánypártra hangolva, az ellenzéki megszólalásoknak minimális teret adva), de a politikai és sport oldalakat már egy központi szerkesztőség látja el anyagokkal. Igaz, egyelőre elég nagy a szórás: a Komárom-Esztergom Megyei 24 ÓRÁ-ban általában hat oldalt (plusz a címlap felét), a szomszédos Fejér Megyei Hírlap munkatársai tizenkettőt készíthetnek maguk, a Somogyi Hírlapnál viszont tíz oldalt írnak helyben.

A Délmagyar kesmásítását már régebb óta készíthették elő, tudomásunk szerint más megyei lapoktól küldtek át munkatársakat, akik betanították a szegedi kollégákat.

Korábban az a pletyka is felröppent, hogy úgy ahogy vannak, megszűnnének ezek a lapok, és egy központilag szerkesztett újság venné át helyüket. Ha ez igaz, 109 év után tűnne el a Délmagyarország is.