Vádat emeltek a férfival szemben, aki elkötött tavaly egy zsír új buszt Szőregen

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a fiatal férfival szemben, aki tavaly májusban a DAKK új, alig két hete forgalomba helyezett Mercedes-Benz Conectóját elkötötte, majd a rendőri ellenőrzést kikerülve egy kandelábernak ütközött Szőregen.

A vádirat szerint a férfi 2019. május 2-án éjjel gyalogolt Szőreg-Malom buszvégállomásnál, majd letörte az ott parkoló rendőrségi kisbusz rendszámtábláját és azzal elsétált. A buszállomásra érve a vádlott elhatározta, hogy bár vezetői engedéllyel nem rendelkezik, buszt fog vezetni. Ezért előbb két ott parkoló autóbuszt is kinyitott a külső ajtónyitó segítségével, de kulcs hiányában azokat beindítani nem tudta.

A harmadik, alig két hete forgalomba helyezett autóbuszt azonban a benne levő indítókulccsal már beindította és azért, hogy azzal egy kisebb kört tegyen, elindult. A vádlott azonban észlelte, hogy buszvezetői képességei hiányában az ott parkoló buszok mellett nem tud rendesen megfordulni, ezért az állomásról egyenesen kihajtva előbb Szegedről Kübekházára, majd Klárafalva és Deszk érintésével vissza Szegedre közlekedett, számos közlekedési szabálysértést elkövetve útközben.

Fél évig is állhat az összetört busz, 10 milliós a kár
A megsérült jármű még az eset másnapján. Fotó: police.hu

Mikor a vádlott visszaért Szegedre, a rendőrök igazoltatni szerették volna, azonban a férfi megállás nélkül elhajtott mellettük, de röviddel ezután az úttestről lehaladt, és egy kandelábernek ütközött. A vádlott a menekülést tovább folytatva, a buszból kiszállt, a rendőrök elől elszaladt és csak rövid üldözést követően sikerült őt előállítani.

Az autóbuszban a vádlott cselekménye miatt 9,1 millió forint kár keletkezett, mivel az ütközés következtében a busz több üvege, szélvédője kitört, karosszériája több helyen megrongálódott. A járási ügyészség a vádlottal szemben jelentős kárt okozó rongálás bűntette, jármű önkényes elvételének bűntette és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat. A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

2019. egyébként nem szűkölködött a zűrösebbnél zűrösebb szegedi buszos történetekben. Rövid időn belül ez a második hasonló eset volt, hiszen pár héttel korábban Sándorfalván loptak el egy csuklós Volvót, amivel rallizás után Szegedre is eljöttek, egy hónappal később pedig Szentendrén hajtott épületbe egy rosszul rögzített csuklós busz, amit a MÁV Szegedről kért kölcsön HÉV-pótláshoz. De arról se feledkezzünk meg, amikor egy a lakitelki Tőserdőn tartott családi napon eszeveszettül firkálták össze a DAKK egyik távolsági buszát a résztvevők. Utóbbi esetről másnap derült ki, hogy hiába sikálták át többször vegyszerrel és kefével a járművet, nem jött le a festék.