Újraindítanák a tápéi kompot

Maroslele támogatásával indítanák újra a 2013-ban leállt tápai révet – írja a Délmagyar.

Anno azért állt le a járat, mert a szegedi önkormányzat kiállt a támogatásból annak ellenére, hogy 2010-ben egy új kompot is vettek 40 millióért. Erre szerződést is aláírt az üzemeltető Sadar Komp Kft, mely szerint azt legalább öt évig üzemeltetni fogja. Mivel azonban be kellett zárniuk forráshiány miatt, kénytelenek voltak árverésre bocsátani a járművet.

„Folyamatos anyagi problémáink voltak, az önkormányzattól kapott forrás a bérekre sem volt elég. A kormány minden évben meghirdeti pályázatát a komppal történő közlekedés támogatására, amire önkormányzatok jelentkezhetnek 30 százalékos önrésszel. Többször kértem a polgármestert, hogy adják be a kérelmet. Aztán 2010-ben pozitív elbírálást kapott a pályázatuk, így 40 millióért tudtunk új kompot vásárolni, viszont a kiírás feltétele volt, hogy legalább öt évig közlekednie kell a járműnek. Mivel ez nem valósult meg anyagi okokból, a támogatást vissza kell adni, a városvezetés szerint ez az én feladatom. Most ott tartunk, hogy bepereltek, meg is nyerték, fel kellett számolni a céget, a kompot pedig 600 ezer forintért elárverezték. De nem adjuk fel, folyamatosan azon dolgozunk, hogy újrainduljon a járat, hisz jóval olcsóbb és gyorsabb, mint a buszozás” – nyilatkozta a lapnak Jaksa Sándor ügyvetető.

Hirdetés
Pirossal a komp Szeged és Maroslele között. Fotó: Szegeder / Google Maps

 

Jaksa azt állítja, többször írt akkor a városnak azért, hogy újra pályázzák meg az állami támogatást, mely 70%-ban fedezné az üzemeltetést, a városnak mindössze 30%-ot kéne beleadnia. A levelekre azonban nem kapott választ.

Jaksa azt mondja, most Maroslelével közösen indulhat újból útnak a komp, ők segítenének, ezen felül pedig Lázár János közbenjárásában is bíznak.