Újra polgármestert választanak Banán

Fotó: Getty Images

Ez a poszt lehetne totálisan értelmetlen, már a címből kiindulva, ha nem létezne Komárom-Esztergom megyében egy Bana nevű település. De létezik, sőt, szavazategyenlőség miatt a korábbi polgármester vezeti tovább, az új polgármester személyének eldöntésére időközi választást kell kiírni.

A községben négy független jelölt indult. A jelenlegi polgármester, Horváth Márta és Toma Richárd egyaránt 232 szavazatott kapott. A szavazategyenlőség a voksok újraszámolása után is megmaradt, és nem érkezett kifogás a megismételt választásról szóló döntés ellen, így az jogerőre emelkedett. A helyi választási bizottság hétfőn írja ki az időközi választás időpontját, amelynek 120 napon belül meg kell történnie. Banán 1331 választójoggal rendelkező lakos szerepelt a névjegyzékben, a részvétel 50 százalékos volt. A két legtöbb voksot kapó polgármesterjelölt egyaránt a leadott szavazatok 35 százalékát szerezte meg.

A település nevével más, viccesnek kevésbe mondható dolgok is kifejezhetők. Például ha adott személy banánt vásárol itt, arról beszámolhat úgy, hogy „Vettem banánt Banán.” Fergeteges.