Újra itt a ligeti ócska vidámpark

Mindjárt itt van május elseje, lesz vattacukor, virsli, sör és persze az újszegedi ligetet keresztben elfoglaló „vidámpark” is, amely már hosszú évek óta elengedhetetlen kelléke a szegedi majálisnak. A kérdés csak az, miért?

 

DSC_0008
Teljes a zár. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

DSC_0009
Dodzsem, céllövölde és a többi kamionos mutatvány. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Városképileg igencsak megkérdőjelezhető, tényleg elfogadható-e egy ilyen korú és színvonalú, tucatnyi huszonéves kamionból kinyitott szórakoztató létesítményt beengedni a város legnagyobb és elméletileg legszebb parkjába?

Van alapja a dolognak, hiszen az 1870-es évek környékén kijelölt területet már akkoriban „Városi mulató erdőként” hívták, vurstli pedig a már az I. világháború idején is állt, ahol volt körhinta, céllövölde, hajóhinta és erőmérő is. Később, még a II. világháború előtt a városi tanács új helyre, rögtön a hídfőnél jelölt ki helyet a vurstlinak, védve ezzel a park üdülő jellegét, hiszen többen panaszkodtak a nagy zajra, valamint az állatvédők arra, hogy az ott mulatozók miatt elijedtek a madarak.
Később, már a szocializmus idején figyelmen kívül hagyva ezeket az érdekeket újra elővették a ligeti vidámpark ötletét, és 1964-ben megnyílt a Temesvári körút és a Székely sor határolta park, mely 32 évet üzemelt, majd bezárt.

Kérdéses hát, van-e egyáltalán érdekeltsége egy vidámparknak a ligetben, ha volt olyan, amit elköltöztettek és több olyan, amit megszüntettek és bezártak?

 

DSC_0010
Kamionparkoló pár méterre a Liszt Ferenc sétánytól. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Közlekedés szempontjából sem nevezhető optimálisnak, hogy a városrész talán legforgalmasabb kerékpárútját – a Fő fasori tengelyt – egy az egyben lezárják terelés nélkül, valamint, hogy a több tonnás kamionok tucatja rombolja a sétány aszfaltját és a füvet.

 

DSC_0014
A 30 méterre felrepítő körhinta az idei legnagyobb látványosság. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Az Erzsébet liget stílusa a benne lévő modern deszkás parkkal, az 50-es években épült víztoronnyal és a Liszt Ferenc sétány aszfaltjával valamint század elejére emlékeztető padjaival és lámpáival már így is egy nagy keverőedényre hajaz, annyira különbözik, az ilyenkor honos vidámparkkal azonban már végleg behatárolhatatlan, és sajnos elmondható, hogy

| nem természetes végigsétálni a város legnagyobb parkján.

A kérdés, hogy kaphat-e hasonlóan „kényelmes”, központi helyet a majális vidámparki része, vagy még jó ideig meg van „áldva” vele a liget? Erre a hamarosan induló felújítás adhat választ, mindenesetre reméljük, pár év múlva már igazi századfordulós hangulatban lehet majd végigsétálni a parkon.

 

dbd5d37274b591724d1f74139ea7595f.jpg
Az Erzsébet liget 1905-ben. Forrás: Zempléni Múzeum / Hungaricana