Ujhelyi szerint a DK lenyúlta a programjukat

Az MSZP jobban szerepelhetett volna az összefogás hangsúlyozása helyett erősebb karakterrel, de sokszor “ők ácsoltak színpadot” a többi ellenzéki pártnak, a Demokratikus Koalíció pedig ellopta a programjukat, szeletelik a szavazótábort, vándorolnak egymás közt a szavazóik, viszont ez visszafele is működik – ezekről az Indexnek nyilatkozott a szegedi EP-képviselő, aki egyelőre kérdéses, hogy megkapja-e a szocialisták egy helyét.

Gratulált a DK-nak és a Momentumnak, mint a tegnapi EP-választás “győzteseinek” a szocialista Ujhelyi István az Indexnek adott interjújában. Szerinte

„Az ellenzék egy része nem vette észre, másik része pedig kifejezetten a kedvezményezettje volt annak a játéknak, amit a NER űz velünk, valószínűleg már évek óta.”

Szerinte szándékosan állították elő azt a helyzetet, hogy házi verseny alakuljon ki az ellenzéki pártok között, ugyanis szerinte nem tiszta volt a verseny, a rendszer pedig úgy van kitalálva, hogy a NER kijelöli, ki a természetes ellenfél, kit emel fel és kit üt.

„A Jobbikot és az MSZP-t ütötték most fél éven keresztül, a DK-t pedig kijelölték valódi ellenfélnek, és így természetes, hogy az ellenzéki, baloldali szavazók is oda soroltak, ahol a valódi ellenfelét látták Orbánnak.”

– mondta. Példaként az ellene irányuló vádakat említette, többek közt a Szeviép-ügy kapcsán, amellyel kapcsolatban azt mondta, mindenkit perel a szerinte hazug állításokért, és felidézte, hogy a Figyelő már közölt is egy helyreigazítást a témában.

Forrás: Ujhelyi István dr. / Facebook

A gyenge szereplésért elmondása szerint maguknak kell vállalni a felelősséget, amit most szombaton részletesen kielemeznek és eldöntik, kié legyen az egy mandátum, amit megszereztek. A papírforma szerint Ujhelyié kellene, hogy legyen, hiszen a listavezető-pártelnök Tóth Bertalan már korábban jelezte, nem készül Brüsszelbe, a szegedi MSZP-s jelölt pedig utána a második volt a listán. Elismerte, vannak, akik pályáznak a helyére – például a harmadik helyen szereplő Szanyi Tibor.

Online válasz

Civilek online aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy az egy mandátum Jávor Benedeké legyen. A petíciót már majdnem háromezren aláírták, úgy fogalmaznak, azért, mert “Sokan az MSZP-Párbeszéd listára csakis Jávor Benedek bejuttatása miatt szavaztak, nélküle valószínűleg az 5%-os küszöböt sem érte volna el a párt”, emellett a politikus klímaváltozás elleni küzdelmével érvelnek. A zöldpolitikus azonban Facebook-oldalán köszönetét és sajnálatát kifejezve búcsúzott EP-munkájától. Posztját azzal zárta: “legalább Pakson sokan megkönnyebültek tegnap este”.

Ujhelyi István szerint az elmúlt évek munkája alapján megilleti őt a hely és bár ő volt a kampányfőnök, örömmel hallja független elemzőktől is, hogy “nem Ujhelyin múlt”, mert elmondása szerint ő “apait-anyait beleadott”.

„Amikor Gyurcsány Ferenc elhagyta az MSZP-t és saját pártot alakított, az volt az ígéret, hogy ezzel új szavazókat képes bevonzani az ellenzéki térbe. Csakhogy gyakorlatilag semmi más nem történik, mint a mi szavazóbázisunk folyamatos szeletelése immár csaknem egy évtizede.”

– mondta a DK-ról, akiknél szerinte jobban kampányoltak, csak

„a Klára-brand nekik működött”.

Arról beszélt: a szavazóik ingáznak a két párt közt és ugyan szerinte erősebben szerepelhettek volna az összefogás hangsúlyozása helyett karakteresebb kampánnyal, de sokszor ők “ácsoltak színpadot” a többi ellenzéki pártnak is, a meglévő “szociális Európa” programjukat pedig “Copy-paste átvette” a DK.