Újabb vizsgálatokat indított az OBH a Szeviép-ügy miatt a Szegedi Törvényszéken

A Szeviép-ügy miatt vizsgálatot rendelt el az Országos Bírói Hivatal új elnöke a Szegedi Törvényszéken. Az OBH elnöke érvénytelenítette a Szegedi Törvényszék elnökének, Tárkány-Szűcs Babettnek újrázó pályázatát is.

Fegyelmi eljárást indított a Szegedi Törvényszék büntetőkollégium-vezető helyettesével szemben a Szegedi Törvényszék elnöke a Szeviép-ügy miatt – írja a Pesti Srácok. Ezt a hvg.hu-nak is megerősítette az Országos Bírósági Hivatal, akik hivatalosan csak annyit közöltek, az igazgatási kérdések betartását vizsgálják, ám a hvg.hu forrásai szerint az ügyelosztási rend is a vizsgálódások tárgyát képezi.

Az OBH elnöke, Senyei György a bírósági vezetők esetleges felelősségét is vizsgálja majd, kezdésként már az év végén eredménytelenné nyilvánította az egyedüli pályázó és a bíróságot eddig vezető Tárkány-Szűcs Babett Szegedi Törvényszék elnöki posztjára írt pályázatát.

dr. Senyei György Barna, az OBH elnöke. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

„A Szegedi Törvényszék elnöki álláshelyére kiírt pályázatot eredménytelenné nyilvánítottam és hat hónapi időtartamra a pályázó korábbi elnököt bíztam meg az elnöki feladatok ellátásával. A Szegedi Törvényszéken a kinevezési jogkörömbe tartozó bírósági vezetők esetleges felelősségét kivizsgálom” – írja a Pesti Srácoknak küldött indoklásában Senyei.

A Szeviép-ügyben hozott felmentő ítéleten több kormánypárti politikus is felháborodott. A Pesti Srácok cikksorozata szerint a csődbűntettben eljáró bírói tanács tagjai több oldalról is haszonélvezői voltak szegedi önkormányzati kapcsolataiknak, ami szerintük befolyásolhatta az ítélethozatalt, de összeférhetetlenség miatt az ügyelosztásban eljáró bíró sem jelölhette volna ki az ügyben eljáró bírói tanács tagjait.

Feltűnést keltett, hogy a Szegedi Törvényszéken a bírók büntetőügyekre való kijelölését a büntető kollégium helyetteseként az a Nagy Andrea végezte, aki szoros kapcsolatban van Szilágyi Jánossal, az egyik Szeviép-vádlott védőjével. Azt is kifogásolták, hogy a bírói tanács egyik tagjának, Nóvé Ágnesnek építőipari családi cége Szeged városától is kapott megbízásokat, s mint a napokban kiderült, a cég két nappal a felmentő ítélet előtt adott le egy nagy összegről szóló számlát az önkormányzatnak, amely az ítélet után fizetett.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A kormánypárti sajtó a tanácsvezető bíró, Kovalcsik Andrea lakásügyét is firtatta, ő ugyanis 2015-ben kedvezményesen, 12,4 millió forintért vehetett meg egy 100 négyzetméteres belvárosi szegedi bérlakást. Az adásvételre vonatkozó adatok szerint erre bérlőként joga is volt, Kovalcsik rövid időn belül eladta a lakást.

A hvg.hu megkereste Botka Lászlót, hogy a két, a Szeviép ügyben másodfokon eljáró bírókkal való üzleti kapcsolatokkal és annak következményeivel számoltak-e, vagy voltak-e ismereteik arról, hogy a közbeszerzésen nyertes cég tagja az egyik bíró, de egyelőre nem kaptak választ.

A hvg.hu cikkében megemlíti, hogy az ügyelosztással már Czeglédy Csabának is meggyűlt a baja, aki védőjével meg is támadta a számukra kijelölt tanácsot annak kiszignálási módja miatt. Itt is Nóvé Ágnes került be a bírói tanácsba, Czeglédyék szerint jogsértő módon.

Ha Nové Ágnes személyével kapcsolatban a Szeviép ügyben a jelenleg elrendelt vizsgálat összeférhetetlenséget állapít meg, akkor elképzelhető, hogy a Czeglédy-ügyet is újra kell gombolni, hiszen, ha Nóvé az önkormányzattal kötött üzlete miatt összeférhetetlen a Szeviép-ügyben, akkor annak kell lennie a Botka ügyvédjének nevezett Czeglédy Csaba ügyében is – jegyzi meg a portál.