Újabb nagy vihar tart felénk, 90 km/órás szél is várható

Vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, amely a késő esti órákban Magyarország fölé is megérkezik – figyelmeztet Facebook-oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőre virradó éjjel egyelőre csak a dunántúli megyékben, hétfőn és kedden azonban már országszerte lehet számítani akár 90 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre. Arra is esély van, hogy újra a szerdaihoz hasonló vihar lesz Szegeden is.

A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy a Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért

fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen.

Zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.

Hirdetés

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk. A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése).

A Belvárosi hídra szakadt fa február 5-én. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert utóbbiak viselkedése viharban kiszámíthatatlanná válhat. Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén pedig hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon.

A Ciara viharciklon a Brit-szigetekre hatolt át a napokban, Skóciában hárman is megsérültek miatta. 2013 óta ez a legerősebb vihar a térségben,

helyenként 130 kilométerórás széllökéseket is regisztráltak már.

Az Időkép előrejelzése szerint hétfő zivatarok legnagyobb eséllyel a Dunántúl déli felén alakulhatnak ki. Az erős, többfelé viharos déli-délnyugati szél délután egyre inkább nyugatira fordul. Az enyhébb reggelt követően napközben 7-16 fokra számíthatunk. Kedden kell az erősen szeles időre készülni, az ország északi felén várható viharos, délen erős, élénk nyugati, északnyugati szél. Reggel sokfelé eshet, zápor, helyenként zivatar alakulhat ki. Napközben változóan felhős-napos lesz az ég, egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Délután 7-13 fok között alakul a hőmérséklet. Szerdáig javarészt elmúlik a viharos idő: északon, északkeleten süthet ki hosszabb időre a nap, a Dunántúlon és délen többfelé lehet eső, helyenként havas eső. Veszít erejéből a szél, de az ország északi, északkeleti felén még élénk, helyenként erős lehet. Hajnalban helyenként fagyhat, napközben 6-11 fok valószínű.

 

Nyitókép: pillanatkép a szerdai vihar utánról. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder