Újabb közlekedési relikvia került a Közlekedési Múzeumba

A budapesti Közlekedési Múzeum gyűjteményébe került egy Szegeden hosszú éveken szolgáló Ikarus trolibusz – írja közleményében a múzeum.

Hirdetés

A különleges kialakítású, 502-es számú trolit hétfőn, a szegedi trolibuszközlekedés negyvenedik évfordulóján rendezett konferencián vette át Merczi Miklós, a múzeum főosztályvezetője és Szakmár Tamás osztályvezető dr. Németh Zoltán Ádámtól, a Szegedi Közlekedési Társaság közösségi közlekedési és vasútbiztonsági vezetőjétől.

 

A járművet még 1991 novemberében helyezték forgalomba, miután készre szerelése is Szegeden zajlott. Tízévesen, 2001-ben felújították, majd több év után hosszú időre félreállították és végül 2018. október 19-ével vonták ki a forgalomból.

Ilyen trolikat egyébként 1991 és 1993 között vett a város, összesen hat darabot. A váz és a fontosabb alkatrészek a fővárosban kerültek beszerelésre, de a végső munkákat már Szegeden végezték. Sokáig főként a 9-esen jártak, mára azonban csak egy darab maradt belőlük, az 505-ös, mely nosztalgiajáratokat teljesít.

A jármű 2001-es felújítása után a budapesti Városligetben. Fotó: sony872.blog.hu

A fővárosiak egyébként az elmúlt hónapokban komolyan ráfeküdtek a szegedi járművek beszerzésére. Novemberben a Közlekedési Múzeum egy Bengálit, majd pár héttel később a BKV újabb két, kisebb villamost szállított Budapestre.

 

Nyitókép: Vécsei László