Újabb bíró szállt ki elfogultságra hivatkozva a Czeglédy-perből

Megint indulhat a bíró-casting a Czeglédy Csaba és társai ellen folyó büntetőügyben: egyszer már le kellett cserélni a bírói tanács két tagját, de most az egyik később beszálló bíró is elfogultságot jelentett be önmagával szemben – írja a hvg.hu.

A Szegedi Törvényszéknek ezért megint egy újabb, támadhatatlan büntetőbírót kell hadrendbe állítania, hogy folytatódhasson a költségvetési csalás miatt régóta húzódó eljárás – jegyzi meg a portál. Nem ez az első alkalom, hogy újra kell castingolni a Czeglédy-ügy bírói stábját, ugyanis múlt ősszel az elsőre kijelölt tanács 3 tagjából ketten „egyéb ok” miatt fennálló elfogultságukra hivatkozva visszaléptek. Ekkor lett az új bírói tanács elnöke dr. Molnárné dr. Mészáros Noémi, a tanács új tagja pedig dr. Nóvé Ágnes, a harmadik dr. Szűcs Károly maradt.

A Czeglédy-ügy vádlottjai szerint az újabb tanáccsal szemben is felmerült az elfogultság, ezt egy belső dokumentumban a törvényszék elnöke, Tárkány-Szűcs Babett is megerősítette, végül mégis ők vitték az ügyet. Czeglédy továbbra sem fogadta el a két új bírót, indítványozni akarta kizárásukat, majd a törvényszék az amúgy kötött ügyelosztási rendet megváltoztatta, hogy folytatódhasson az egyre jobban elhúzódó eljárás.

Czeglédy ügyvédje, Hankó Faragó Miklós idén január elején indítványozta újra, hogy dr. Nóvé Ágnest zárják ki az ügyből, mert elfogult, és ez egész büntetőeljárás tisztességes voltát megkérdőjelezi.

Czeglédy Csaba a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A Szegedi Törvényszék erre adott válaszában azt írta, hogy a beadványukat érdemben már el sem bírálják, ugyanis dr. Nóvé Ágnes időközben, január 13-án elfogultságot jelentett be önmagával szemben, így a továbbiakban nem vehet részt az ügyben. Nóvé is követte a régi formulát, „egyéb ok”-ra hivatkozva lépett hátra, mint a tanács korábbi két tagja. Szóval most kezdődhet újra a casting, ami a hvg.hu szerint nem lesz egyszerű.

A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emeltek vádat 21 emberrel szemben.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatósági elnökeként és tényleges ügyvezetőjeként 2011-től olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.