Új eseménnyel bővül a hazai irodalmi fesztiválok palettája

Szeptember 25. és 28. között kerül megrendezésre az első PesText – Borders and Bridges Nemzetközi Irodalmi Fesztivál, mely a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatainak erősítése mellett, a világirodalomra is nagy hangsúlyt hivatott fektetni.

Barabási Albert-László hálózatkutató, Terézia Mora író és műfordító, Tibor Fischer író, valamint David Szalay író is vendégei lesznek az őszre tervezett első budapesti PesText – Borders and Bridges Nemzetközi Irodalmi Fesztiválnak. A Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület és a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében tető alá hozni kívánt esemény amellett akarja a figyelmet a világirodalomra irányítani, hogy közben erősíti a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatait. Támogatói az NKA és a Visegrad Fund.

A négy naposra tervezett rendezvényen többek között bemutatkoznak a Petőfi Irodalmi Múzeum V4-es rezidens programjának jelenlegi ösztöndíjas alkotói, de a világ más tájairól, Ausztriától egészen Horvátországon, Törökországon és Izraelen át Indiáig bezárólag is érkeznek vendégek.

A Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület egy nyílt irodalmi pályázatot is kapcsolat a fesztiválhoz, melynek mottója: Neked mit jelent a szabadság?

 

A felhívás szerint olyan, maximum 8000 leütést tartalmazó alkotásokat várnak, melyek a legszínesebb módon kapcsolódnak, és a legszélesebb perspektívában értelmezik a szabadság témáját. A beérkezett műveket első körben fiatal írók szortírozzák, így kerül kiválasztásra a 11 legjobb, amiből majd a szakmai zsűri dönti el, melyiket jutalmazza fődíjjal. Közönségdíj kiosztására is lesz alkalom, erről a fesztivál látogatói szavazhatnak majd a PesText Facebook-oldalán. A zsűri, illetve a közönség díjával is egységesen 200.000 forintos pénzjutalom jár, valamint az adott mű angol, cseh, lengyel vagy szlovák nyelvre fordításának a lehetősége.

A pályázatra bármely magyar nyelven alkotó szerző jelentkezhet, akár líra, próza vagy dráma műfajban is. Az írásokat a pestext@miszje.hu várják 2019. július 31-ig, „szabadon” jeligével. (via Kulter)

 

Nyitókép: Gerőcs Péter