Hiába geciznek, tucatjával büntetik az autókat a rakparton

Szerdán közel negyven személygépjárművet büntettek meg a Huszár Mátyás rakparti parkolóban, amiért tilosban parkoltak. Voltak felháborodott, geciző és teljes mértékben elfogadó autósok is. De vajon jogosan jártak el a cédulákat osztogató közteresek?

A szegedi rakparton kettő parkoló található, a 70 méteres Roosevelt tériben nagyjából 25 autó fér el, a nagyobb, több mint 300 méteres stefániai részen, ahol péntek esténként gangelnek és ropognak a tuning Cliók és Ladák, megközelítőleg száz, bele nem számolva a buszok számára fenntartott részt. Itt büntettek most is, hiszen a rakpart múzeum felőli részén csakis buszok állhatnának meg. De mint tudjuk, nem csak azok parkolnak oda.

Mivel volt egy időszak, amikor a buszoknak csak egy nagyjából 60 méteres területük volt, berögzült az embereknek, hogy a többi részen lehet parkolni orrba-szájba, egymás tetejére is akár, ezért fordulhatott elő a mai történés is. Aztán az volt a szokás, hogy nyárra ezt a 60 méteres részt kibővítik úgy 110-re, hogy a csúcsidőben (nyáron) több turistabusz férjen el.

Csakhogy míg ezt az elmúlt években ősszel mindig visszamódosították 60-ra, idén ez nem történt meg, és bár ma egyetlen egy busz állt csak bent, a parkoló úgy egyharmada tilos volt a parkolásra. Ezt tábla jelezte, jól láthatóan, mindkét irányból. Az igazsághoz itt hozzátartozik, hogy azért csak egy busz állt bent, mert amikor érkezett kettő másik, azoknak el kellett menniük máshová, mert autók parkoltak a buszparkolóban.

És hogy ez általánosságban mekkora problémát jelent? Elég megnézni mi történik, amikor pár évente elhalad itt a Google autója:

 2011 novembere , nulla busz, rengeteg autó (egy szabálytalanul parkol)

 2012 januárja , egy busz, rengeteg autó (egy szabálytalanul parkol), egy pók

 2013 májusa , kettő busz, rengeteg autó (kettő szabálytalanul parkol)

 2014 májusa , nulla busz, rengeteg autó, itt viszont már kezdik a rakpart falának felújítását, ezért nem tudni, hogy épp szabálytalan-e az a pár autó a buszparkolóban

 2014 májusa , kettő busz, rengeteg autó (egy szabálytalanul parkol), egy pók

Tehát viszonylag általánosnak mondható a gond. Buszok egyébként azért vannak ilyen kis számban, mert egyetlen utcakép sem készült a turisztikai főszezonban. Arra a kérdésre azonban továbbra sem világos a válasz, hogy hogyan fordulhat elő, hogy ennyi autó álljon egyszerre tilosban.

Ennyi ember nem igaz, hogy benézi a táblát.

A megfejtés talán a vonzás törvénye, vagy más kifejezéssel a bárányság, régiesen egy bolond százat csinál. Ha ugyanis pár autós akár figyelmetlenségből, akár nemtörődömségből odaáll, mások jó eséllyel el sem gondolkodnak majd rajta, szabad-e ott parkolni egyáltalán. Az is lehet, hogy valaki megáll ott várakozni (ezt szabad ugyanis), és más is megáll mellette, csak utóbbi ott is hagyja autóját. Az is elősegítheti az anomáliát, hogy bár tábla mindkét irányból van, mégsem annyira feltűnő a tiltás. Hatásosabb lenne mondjuk felfesteni a területre pár busz piktogramot, azok köré pedig sárga, átlós csíkozást. Sokkal hatásosabb.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A közteresek közel negyven autóra tettek ma büntetőcédulát, melyet az önkormányzat városüzemeltetési irodája felé kell befizetni, összege 10 ezer forint. Erre különféle reakciók érkeztek a parkolóba visszatérők részéről. Volt egy hölgy, aki kedvesen sétált a két kocsival jelenlevő öt köztereshez, mindössze annyit kérdezett, hogyan kell majd befizetni és mennyit. Volt, aki elfogadta és továbbállt reklamáció nélkül, meg persze ott volt a fiatal pár is, akiknek kevéssé tetszett a szituáció, és a hölgy hangosan vonta kérdőre (úgy húsz méterre a közteresektől), hogy mégis miért büntették meg.

„Gecinek van ez itt, azért hogy buszok álljanak ide?!”

– fogalmazott. Ennyi volna tehát, egy kis figyelmesség és megoldódik a probléma? Úgy tűnik. Na meg persze a sárga csíkozás.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder