Továbbra is balladai homály fedi a Rádió 88 jövőjét

Pár kérdéssel nekifutottunk a Rádió 88 médiaszolgáltatási jogosultságával kapcsolatos fejleményeknek mégegyszer, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem tudott megnyugtató válaszokkal szolgálni.

Megkérdeztük az NMHH-t, hogy mi a helyzet a Rádió 88 médiaszolgáltatási jogosultságával kapcsolatban, van-e kilátásban rendkívüli ülés összehívása az ügyben, illetve ér-e bármit, ha az ember panasszal él feléjük azért, mert nem hoztak időben döntést, holott a rádió időben pályázott a frekvenciára.

A válaszok nem sok újdonságot rejtenek, illetve továbbra is nagy a homály, mely a rádió szomorú lecsengésű balladáját fedi, ugyanis az NMHH még mindig “folyamatban” lévő ügyként hivatkozik az esetre, ami alapján csak az “ügyfél vagy érdekelt” kaphat bővebb felvilágosítást. Persze augusztus 31-ig ez így is van rendjén.

 

Elnémul a Rádió88, harminc munkatárs veszíti el állását

Ma rendkívüli stábértekezleten jelentették be Szeged legnagyobb hallgatottságú és legrégebbi múltú helyi rádiójánál a döntést: a Rádió88 augusztus végén befejezi működését – írja meg nem erősített forrásokra hivatkozva a Media1. Mint mi is megírtuk, a rádiónak augusztus 31-én lejár a médiaszolgáltatási jogosultsága, s ha addig nem dönt a médiatanács, megszűnhet a rádió.

 

Annyit azért megtudtunk, hogy lakossági bejelentés és panasz szombatig összesen 172 érkezett a Médiatanács részére a rádió frekvenciaengedélyének meghosszabbítását hiányolva. Valljuk be, ez a szám nem túl nagy, s ezzel kapcsolatban az a tény sem megnyugtató, hogy, ha megtoldanánk pár nullával a végét, az sem segítene a helyzeten. Megkérdeztük ugyanis, hogy volt-e már precedens arra, hogy a lakossági bejelentések és panaszok száma bármilyen módon befolyásolta volna a Médiatanács működését, illetve, hogy az ilyesfajta társadalmi nyomás okán került-e napirendre egy-egy ügy, vagy összehívásra rendkívüli ülés. Ahogy az várható volt, a következő választ kaptuk:

“A bejelentések száma nem befolyásolja azt, hogy a Médiatanács akár rendes, akár rendkívüli ülésen eljárást indítson egy adott kérdésben, a beadványok tartalmát egyedileg vizsgálja a hatóság.”

Precedenssel tehát nem lettünk gazdagabbak, nem is mintha érne bármit, pusztán a lelki nyugalom és a remény megtartásának céljából volna rá szükség. Úgy néz ki, hogy egy rendkívüli üléssel sem leszünk gazdagabbak, ugyanis erre irányuló kérdésünkre adott válaszában az NMHH a nyilvánosan is elérhető ügyrend 5. pontjára hivatkozott, mely szerint

“rendkívüli ülésének összehívásáról az Elnök dönt. Rendkívüli ülés összehívását a Médiatanács tagja írásban kezdeményezheti. A Médiatanács tagjainak többsége által az Elnökhöz benyújtott írásbeli kérelme esetén az Elnök köteles Rendkívüli ülést összehívni.”

Ha ilyesmi történik, arról  a hatóság, a napirendi javaslatát az ülés megkezdéséig a honlapján közzétéve tájékoztat.

Nyitókép: Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke. Fotó: Komka Péter / MTI