Tovább ritkul a közösségi közlekedés Szegeden

Botka László polgármester hétfőn újabb intézkedéseket rendelt el Szeged városában a rendkívüli járványügyi veszélyhelyzetben: ezentúl ingyen utazhatnak az egészségügyi és szociális dolgozók a szegedi tömegközlekedésben, de a menetrendek is változnak.

Mint a sajtóközleményben írják, a mai naptól díjmentesen utazhatnak a koronavírus-járvány elleni küzdelem élvonalában álló egészségügyi dolgozók, valamint a szociális ellátásban dolgozók a szegedi tömegközlekedés járatain a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Botka László polgármester a legnagyobb szegedi munkáltatókkal, valamint egészségügyi intézményekkel történt egyeztetés alapján újabb intézkedést rendelt el Szeged városában a járványügyi veszélyhelyzetben a tömegközlekedés szűkítéséről is. Április 1-jén, szerdán üzemkezdéstől egészen visszavonásig a hétvégi menetrend lép életbe. Ez azért szükséges a városvezetés szerint, mert sokaknak még így is munkába kell jutniuk, viszont az átlag utasszám drasztikusan lecsökkent. A járatokat ráadásul amennyire csak lehet, csuklós buszokkal adják ki, így nagyobb eséllyel lehet biztonságban utazni rajtuk. A csuklós autóbuszokat elsősorban előre tervezetten a 36-os (II. Kórház), 90-es (II. Kórház), 20-as (SZTK), 72-es (SZILK, DÉLÉP ipari park, Auchan), illetve a 77-es és 21-es (20-as és 90-es járatokkal összekapcsolt feladatok) jelzésű autóbuszvonalakon közlekedtetik.

Hirdetés

Az új menetrend részleteit letölthető formátumban hétfő délutántól folyamatosan hozza nyilvánosságra az SZKT (villamos, trolibusz és autóbusz) közösségi oldalán és weboldalán.

Arról is beszámolnak, hogy már több mint 700 egyedülálló, idős emberen segítenek meleg étellel, bevásárlással, gyógyszerkiváltással. A kiszállítás, a segítségnyújtás ingyenes, de az ételért és az árukért fizetni kell.

Már 220 üzlet, vendéglátóhely jelezte, hogy bezár – 50 millió forint a gazdasági károk enyhítésére. Botka László polgármester március 23-án rendelkezett arról, hogy amennyiben március 31-ig bezárják a bérleményüket azok az üzletek és vendéglátóhelyek, amelyek önkormányzati tulajdonú ingatlanban működnek, és ezt az IKV-nak igazolják, akkor április 1-jétől mentesülnek a bérletidíj-fizetési kötelezettség alól. Eddig több mint 220 bérlő jelezte, bezárja üzletét, vendéglátóhelyét, és szünetelteti tevékenységét. Ez havi 50 millió forint bevételkiesést jelent Szeged város önkormányzatának.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder